Právě vysíláme

Olympiáda v Pekingu? Povinná 3týdenní karanténa, nebo povinné očkování

9. srpna 2021 9:10
Olympiáda v Pekingu? Povinná 3týdenní karanténa, nebo povinné očkování

Půl roku před startem Zimních olympijských her v Pekingu 2022 ladí pořadatelé poslední detaily. Podle dosavadních informací by měla být pravidla na místě ještě přísnější, než byla na Letních olympijských hrách v Tokiu.

Podmínky, za kterých budou moci vyjet sportovci na zimní olympiádu v Pekingu, vyvolaly v olympijské vesnici v Tokiu rozruch. Organizátoři uvedli, že pokud nebudou účastníci plně naočkovaní, bude je čekat až třítýdenní karanténa v hotelu. Ve zprávě je uvedena také informace o dalším očkování po příletu do Pekingu, nebylo však zatím blíže specifikováno, pro koho tento bod platí.

Je otázkou, zda se v Číně vůbec hry konat budou. Spojené státy americké, Velká Británie a Evropská unie totiž požadují jejich diplomatický bojkot kvůli porušování lidských práv v autonomním regionu Sin-ťiang. Ochránci lidských práv již dříve podali požadavek na odejmutí pořadatelství země, Mezinárodní olympijský výbor však tehdy uvedl, že do sportu nechce plést politiku.

Na olympiádě v Tokiu platila přísná pravidla. Sportovci měli například zakázáno popíjet alkohol jinde, než sami na pokoji, zakázán jim byl také blízký tělesný kontakt s druhou osobou. I proto jim nebyly k dispozici kondomy, které tradičně vždy dostávaly. Za porušení pravidel byla šesti lidem odebrána akreditace, mezi nimi i stříbrným medailistům z Gruzie, kteří opustili olympijskou vesnici.

Články, které by tě mohly zajímat