Právě vysíláme

Opravdu chce Praha zakázat volný pohyb psů? Návrh nové vyhlášky vyvolal zmatení

11. ledna 2022 15:26
Opravdu chce Praha zakázat volný pohyb psů? Návrh nové vyhlášky vyvolal zmatení

O pořádný rozruch se postarala plánovaná novela vyhlášky o městské zeleni, kterou připravuje hlavní město Praha. Mezi pejskaři se začaly šířit zprávy, že úplně zakazuje volné pobíhání psů.

Podle magistrátu je toto ale dezinformace, která se nezakládá na pravdě. Již podle stávající vyhlášky je volný pohyb psů omezen pouze na vybraná místa. Novela má stávající pravidla jen zjednodušit a sjednotit.

Co se volného pohybu psů týče, situace se prý zásadně měnit nebude. Magistrát dokonce slibuje, že někde by naopak měla přibýt místa, kde bude volné venčení psů možné.

Proč tedy změna?

Podle úředníků může za vznik nové vyhlášky týkající se ochrany veřejné zeleně fakt, že ta stávající z roku 2001 není již zcela aktuální. Na jeden z jejích nedostatků se přišlo loni v zimě, kdy policisté vyháněli sáňkující děti z Petřína, protože některé plochy tu spadají pod vyhlášku o ochraně zeleně a jiné ne.

 

Mluvčí magistrátu Vít Hofman k tomu řekl: „Volný pohyb psů je již nyní povolen pouze na plochách vyznačených piktogramy vlastníkem veřejné zeleně. Nová vyhláška naopak modernizuje využití veřejné zeleně pro Pražany podle posledních trendů, zachovává stávající plochy, a dokonce přidává nově vytvořené plochy určené pro volný pohyb psů. Vyhláška se nijak nedotkne možnosti volného pohybu psů na lesních pozemcích ani v otevřené krajině mimo souvislou zástavbu,“ vysvětlil.

Články, které by tě mohly zajímat