Právě vysíláme

Oranžový sníh napadl i v Česku. Co zbarvení způsobilo?

9. února 2021 8:10
Oranžový sníh napadl i v Česku. Co zbarvení způsobilo?

Viděli jste v posledních dnech sníh, který měl podivný odstín? Pak nebojte, zrak vás nešálil. Přes střední Evropu se totiž měl prohnat písek ze Sahary.

Písek z africké Sahary se o víkendu dostal přes Středozemní moře nad střední Evropu a na řadě míst včetně Česka obarvil čerstvě napadaný sníh do  oranžového či žlutého odstínu. Na facebookovém profilu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) i dalších sociálních sítích lidé sdílejí fotografie z různých částí republiky, na nichž zabarvený sníh zaznamenali. „Všiml jsem si, když jsem odhazoval sníh, že vrchní vrstva byla oranžová, tak prach ze Sahary doputoval i na Děčínsko,“ komentovali lidé situaci na Facebooku.

Jemný písek z největší pouště světa se výjimečně v Česku objevuje. Někdy zabarví déšť nebo se projeví červenožlutým popraškem připomínající pyl na cestách či autech. Také obloha zejména při východu a západu slunce může mít pozoruhodný barevný nádech.

Oranžový sníh se podle některých zahraničních serverů o počasí objevil také v Alpách, v dalších státech střední Evropy i na severním Balkáně.

 

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat