Právě vysíláme

Oštěpařka Barbora Špotáková ukončila svou kariéru

9. září 2022 11:50
Oštěpařka Barbora Špotáková ukončila svou kariéru

O mistrovství Evropy se dlouho mluvilo jako o poslední velké akci Barbory Špotákové. Úspěch v podobě bronzové medaile však značil její neustávající formu a i sama oštěpařka si nebyla jistá, jak s budoucností naloží. Nyní se ale rozhodla. Dvojnásobná olympijská vítězka v hodu oštěpem ukončila profesionální kariéru.

Někdejší vícebojařka Špotáková se poprvé jako oštěpařka představila na mistrovství Evropy 2002 v Mnichově. Tam se letos už jako trojnásobná mistryně světa a majitelka dalších medailí z vrcholných akcí po dvaceti letech vrátila a v dramatickém finále vybojovala posledním pokusem bronz. Ten s ní oslavili i partner Lukáš a oba synové, devítiletý Janek a čtyřletý Darek.

„Každá pohádka má svůj konec a tahle pohádka má nádherný happyend,“ poznamenala Špotáková na setkání s novináři v restauraci u Pinkasů, kde slavila své medaile.

Triumfovala na olympijských hrách v Pekingu 2008 a Londýně 2012. V roce 2016 přidala na hrách v Riu de Janeiro bronz a po druhé mateřské pauze se chtěla loučit na olympiádě v Tokiu. Ta byla kvůli koronaviru o rok odložena a nakonec se konala v bublině bez diváků, takže Špotáková postrádala olympijskou atmosféru a vypadla v kvalifikaci.

Atletickou kariéru si o další rok prodloužila a bezprostředně po evropském úspěchu si nebyla jistá, jak se svou budoucností naloží. Nakonec se rozhodla pro odchod z vrcholné scény.

Zdroj: redakce, ČTK

Články, které by tě mohly zajímat