Právě vysíláme

Otevírají se fitness centra i venkovní zahrádky. Rotační výuka končí prvnímu stupni

17. května 2021 11:21
Otevírají se fitness centra i venkovní zahrádky. Rotační výuka končí prvnímu stupni

Žáci prvního stupně základních škol v celém Česku se dnes vrací k normální výuce ve školách. Končí jim rotační výuka, kdy se týden učili z domova a týden ve škole. Otevírají se rovněž zahrádky restaurací a obnoví se provoz fitness center. Co dalšího je pak od 17, května povoleno?

Jen ve škole se budou už učit také žáci druhého stupně ZŠ a nižší ročníky víceletých gymnázií v polovině krajů s lepší epidemickou situací. Díky rozvolnění dalších opatření proti šíření koronaviru se ode dneška za podmínek, které stanovila vláda, otevřou restaurační zahrádky, obnoví provoz fitness center či posiloven a mohou se konat venkovní kulturní akce.

Za dodržení hygienických podmínek opět mohou za pacienty v nemocnicích návštěvy. Více lidí může ode dneška i do zoologických či botanických zahrad nebo arboret. Vláda povolila navýšit naplněnost jejich venkovních prostor na 50 procent z dosavadních 20 procent, vnitřní pavilony zůstávají pro veřejnost uzavřené.

Méně testování

Spolu s rozšířením výuky ve školách se žáci ode dneška budou méně často testovat na koronavirus. Frekvence testování žáků s PCR testy se snížila z každého týdne na jednou za 14 dnů a při používání antigenních testů od státu se budou školáci testovat jednou týdně. Výjimkou je druhý stupeň základních škol v sedmi krajích s horší epidemickou situací, kde bude antigenní testování jako dosud dvakrát týdně. Týká se to Jihočeského, Ústeckého, Olomouckého, Moravskoslezského, Jihomoravského a Zlínského kraje a Vysočiny.

Ode dneška byla pro školy zrušena i podmínka, že se v nich nesmí potkávat děti z různých tříd. Nadále však platí, že se uvnitř musí nosit roušky či respirátory. Výjimku mají děti v mateřských školách či mentálně postižení.

Otevření venkovních zahrádek

Jednou podmínkou pro návštěvníky opětovně otevřených restauračních zahrádek, některých vnitřních sportovišť a venkovních kulturních akcí je absolvování testu na koronavirus, odstup nejméně 14 dnů od očkování nebo nejvýše 90 dnů od prodělání Covidu – 19. Otevřené zahrádky vedle toho musí dodržet aspoň 1,5metrové rozestupy mezi stoly a u stolu budou smět sedět nejvýše čtyři lidé, pokud to nebudou členové domácnosti. Pro provoz fitness center, posiloven a dalších vnitřních sportovišť platí limit jednoho návštěvníka na 15 metrů čtverečních vnitřní plochy, ve skupině budou smět být maximálně dva lidé a nejvýše deset lidí na sportovišti. Kulturních akcí venku se může účastnit maximálně 700 sedících diváků, kteří budou mít zakryté dýchací cesty.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat