Právě vysíláme

Papež kritizoval lidi, kteří si místo dětí pořizují kočky a psy

19. ledna 2022 16:31
Papež kritizoval lidi, kteří si místo dětí pořizují kočky a psy

Papež František kritizoval lidi, kteří místo dětí mají domácí mazlíčky. Podle něj současným společnostem chybí dostatek citu pro otcovství a mateřství.

Současně podpořil mírnější pravidla pro adopce, uvedl deník La Repubblica. Papež již několikrát varoval před „demografickou zimou“, která podle něj hrozí Itálii a dalším evropským zemím.

„Dnes lidi nechtějí mít děti, ani jedno. Mnoho párů je nechce. Ale mají třeba dva psy a dvě kočky. Takže ano, psi a kočky nahradili děti,“ řekl papež při dnešní generální audienci. Podle něj v současných společnostech chybí dostatečný cit pro mateřství a otcovství a civilizace se tím stává „starší a bez humanity“.

Hlava katolické církve věnovala své dnešní vystoupení svatému Josefovi a otázce adopce. Uvedl, že v minulých společnostech byl institut adopce rozšířenější než v těch dnešních. „Mnoho dětí dnes čeká, aby se o ně někdo postaral,“ uvedl František. Vyzval státní instituce, aby zjednodušily pravidla pro adopce, aby osvojení bylo rychlejší. Páry pak vyzval, aby se nezdráhaly adopce využít a „vzaly na sebe riziko přivítat (mezi sebe) dítě“.

O úpravu pravidel adopce se v mnohých evropských zemích snaží také sdružení LGBT lidí. K osvojení dětí ze strany stejnopohlavních párů se ale katolická církve staví dlouhodobě odmítavě.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat