Právě vysíláme

PES je na čtyřce: Vláda dnes podle Hamáčka koronavirová opatření nezpřísní

7. prosince 2020 13:10
PES je na čtyřce: Vláda dnes podle Hamáčka koronavirová opatření nezpřísní

Zhoršení epidemiologické situace v České republice způsobilo zvýšení reprodukčního čísla nad jedna a nárůst podílu pozitivních případů. Přestože se index PES dostal do vyššího pásma, neznamená to automaticky změnu opatření.

Denní nárůsty zjištěných nákaz covidem-19 ve srovnání s předchozími týdny klesaly od konce října, trend se otočil ve čtvrtek.  Hamáček to ale nepřipisuje čtvrtečnímu přechodu ze čtvrtého do třetího stupně protiepidemického systému PES.

Hamáček řekl, že čtvrteční rozvolnění platí zatím příliš krátce na to, aby ovlivnilo statistiky epidemie. „Pokud to roste, je to reakce na něco před deseti nebo 14 dny. Může to souviset s tím, že jsme poslední dny ve čtvrtém stupni zaznamenávali, že očekávání bylo velké a dodržování opatření nebylo stoprocentní,“ uvedl. Vicepremiér Jan Hamáček neočekává, že dnes kabinet zpřísní opatření proti šíření koronaviru.

Pro zlepšení opatření musí index v nižším pásmu zůstat sedm dní, pro zhoršení tři dny. Důležité je, že vždy musí o změně do jiného pásma musí rozhodnout vláda.

Vláda bude ve Sněmovně usilovat o prodloužení nouzového stavu kvůli epidemii covidu-19 o dalších 30 dní.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat