Právě vysíláme

Petr Pavel je novým prezidentem České republiky

28. ledna 2023 16:00
Petr Pavel je novým prezidentem České republiky

Nově zvolený prezident České republiky Petr Pavel bude skládat svůj prezidentský slib 9. března 2023 ve Vladislavském sále Pražského hradu. Dnes to oznámila předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Pavel, který na Hradě vystřídá dosavadního prezidenta Miloš Zemana, složí svůj slib do rukou předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS). Zemanovi končí funkční období 8. března 2023.

Češi si podle nově zvoleného prezidenta Petra Pavla zaslouží zemi, která se nebude vyznačovat blbou náladou, ale bude republikou pohody. Pavel ve svém volebním štábu řekl, že vyhrály hodnoty jako pravda, důstojnost a respekt. Na Pražském hradě chce všechny přesvědčit k návratu k nim. Poděkoval všem voličům včetně těch, kteří podpořili jeho protikandidáta Andreje Babiše (ANO). Doplnil, že v této zemi nevidí poražené voliče.

Češi musí podle Pavla řešit problémy jako jedno společenství, i když je rozdělila právě skončená prezidentská kampaň, několik souběžných krizí, ale také politika, která se podle něj v poslední době vyznačuje konfrontací, vzájemným osočováním a hledáním důvodů, proč něco nejde. Místo toho chce v budoucnu hledat společná řešení.

Také slovenská prezidentka Zuzana Čaputová blahopřála Petru Pavlovi ke zvolení novým českým prezidentem. Na twitteru napsala, že se těší na spolupráci, společná setkání a iniciativy.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat