Právě vysíláme

Po návratu z dovolené bude nutný test. Kdo má výjimku?

9. července 2021 13:10
Po návratu z dovolené bude nutný test. Kdo má výjimku?

Vláda přijala s platností od 9. července nová opatření. Nově se při návratu do České republiky musí až na výjimky všichni podrobit testu na stanovení přítomnosti koronaviru. Zároveň si musí vyplnit příjezdový formulář.

Rozhodnutí vlády padlo v souvislosti se šířením mutace delta. Testovat se musí nechat všichni, kteří v zahraničí strávili více než 12 hodin, a to na certifikovaných odběrových místech. Test lze absolvovat do pěti dnů od návratu do země, člověk zároveň nemusí zůstávat v karanténě. Při pobytu venku však na sobě musí mít za všech okolností respirátor. Zároveň je nutné (s výjimkou dětí do šesti let) vyplnit příjezdový formulář, který je možné si stáhnout na stránkách plf.uzis.cz.

Co se zelených a oranžových zemí týče, platí výjimka z testování pro osoby, které koronavirus prodělali v posledních 180 dnech, nebo byli naočkováni dvěma dávkami vakcíny. Pokud člověk přicestuje z červené nebo tmavě červené země, bude se vztahovat výjimka pouze na plně očkované osoby.

Mezi zeleně zbarvené země patří například Slovensko, Rakousko, Německo, Polsko, Itálie, Francie či aktuálně turisty velmi oblíbené Chorvatsko. Naopak mezi státy s vysokým rizikem nákazy patří Španělsko, mezi velmi rizikové pak Velké Británie. Do těchto zemí vláda nedoporučuje cestovat. Po návratu musí člověk nastoupit do desetidenní samoizolace, po níž je povinnost podstoupit potvrzovací PCR test.

V souvislosti s šířením mutace delta a opětovnému nárůstu pozitivně testovaných se uskuteční bez fanoušků olympijské hry. Někteří sportovci se už nechali dokonce slyšet, že za takových podmínek do Japonska neodcestují. Mezi nimi například tenista Nick Kyrgios.

Články, které by tě mohly zajímat