Právě vysíláme

Vítězem prvního kola prezidentské volby je Pavel, jako druhý postoupil Babiš

14. ledna 2023 15:59
Vítězem prvního kola prezidentské volby je Pavel, jako druhý postoupil Babiš

Po sečtení hlasů ze všech volebních okrsků se do druhého kola prezidentské volby dostal bývalý představitel české armády a NATO Petr Pavel na prvním místě. V těsném závěsu za ním se umístil expremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Podle výsledků Českého statistického úřadu zvítězil Pavel s 35,40 procenty hlasů nad Babišem, který získal 34,99 % hlasů.

Na počátku sčítání byl přitom Babiš dlouho ve vedení a jeho náskok byl poměrně výrazný. Rozdíl mezi oba favority se ale postupně snižoval. Například po sečtení hlasů v 15 % okrsků vedl Babiš ziskem 39,2 procenta nad Pavlem s 31,27 procenta hlasů. Způsobeno to bylo zejména faktem, že Babiše volili lidé převážně v malých obcích a vesnicích, které tradičně posílají výsledky z volebních místností nejdříve.

Z výsledků vyplývá, že oba postupující kandidáty dělí nejmenší rozdíl hlasů v dosavadních prvních kolech prezidentské volby.

Neúspěšní kandidáti – Nerudová, Fišer, Diviš i Hilšer – vyjádřili svou podporu vítěznému Pavlovi. V příštích dnech se někteří z nich mají setkat a jednat o tom, jak tuto podporu převést do praxe.

Volit přišlo 68,24 procenta lidí, v roce 2018 v prvním kole volilo 61,9 procenta. Pavel dostal hlasy 1,975.056 voličů, druhého Babiše volilo 1,952.213 lidí.

Druhé kolo prezidentských voleb se koná 27. a 28. ledna. Současnému prezidentu Miloši Zemanovi skončí druhé funkční období 8. března

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat