Právě vysíláme

Podle Blatného bychom se koncertů mohli dočkat už v březnu. Uskutečnění akcí navrhují i němečtí vědci

22. února 2021 12:10
Podle Blatného bychom se koncertů mohli dočkat už v březnu. Uskutečnění akcí navrhují i němečtí vědci

Kulturní odvětví strádá už téměř rok. Vloni se odehráli pouze akce s nízkým počtem diváků, obrovské festivaly však vyšly naprázdno. Ačkoliv to zatím na konání velkých koncertů nevypadá, Jan Blatný se nechal slyšet, že za dodržení určitých podmínek by se akce konat mohly. S obdobným návrhem přišli také němečtí vědci.

Podle Jana Blatného by se koncerty a sportovní akce mohly pro veřejnost otevřít už v polovině března. Pouze však za přísných hygienických podmínek. Organizátoři by museli zajistit, že by se na událost nedostal nikdo bez negativního PCR testu z daného dne, povinné by byly také roušky či respirátory.

Uvedl tak s odkazem na čtvrteční zápas pražské Slavie a anglického Leicesteru City, kterým odstartoval pilotní projekt ministerstva zdravotnictví. „Princip projektu je takový, že se z koncertů a podobných akcí stanou nejbezpečnější místa na zemi. A to proto, že i ta poslední uklízečka bude muset mít aktuální PCR test z toho dne,“ řekl Blatný na páteční tiskové konferenci.

S podobným návrhem přišli také němečtí odborníci na infektologii a virologii. Podle nich by se vnitřní akce mohly konat s využitím 25 až 30 procent z celkové kapacity, u venkovních události by se pak jednalo o procent čtyřicet. Pokud by návštěvnost byla vyšší než 1 000 osob, byla by zakázaná konzumace alkoholu. Každý lístek by byl navíc vystavený na jméno.

Zdroj: Novinky, ČTK

Články, které by tě mohly zajímat