Právě vysíláme

Podle epidemiologa MAĎARA představují roušky v létě větší riziko než koronavirus

30. června 2020 11:10
Podle epidemiologa MAĎARA představují roušky v létě větší riziko než koronavirus

Epidemiolog Rastislav Maďar uvedl, že negativní dopady nošení roušky všude a za všech okolností by byly větší než případné riziko nákazy.

Šéf pracovní skupiny ministerstva zdravotnictví pro rozvolňování Rastislav Maďar v rozhovoru pro iDnes řekl, že možnost zdravotních komplikací, třeba pocitů mdloby či nedostatku kyslíku, by byla daleko větší než nákaza virem.

I proto se vláda rozhodla zrušit povinnost nosit roušky v Praze v nadzemních prostředcích hromadné dopravy, tedy v autobusech a v tramvajích, zatímco v metru povinnost stále platí.

„Prostory v podzemí vnímáme jako rizikovější. Navíc jsou poměrně dost klimatizované a dochází v nich ke značné cirkulaci vzduchu. V Praze vidíme stabilní situaci – co se týče počtu obyvatel, tak je množství nakažených poměrně nízké. Proto jsme dospěli k názoru, že v nadzemní dopravě, kde velká část nemá klimatizaci, není rouška nutná. Dokonce jsme zjišťovali, kolik prostředků bez klimatizace je a není,“ řekl Maďar.

Po dvou týdnech vláda situaci opět vyhodnotí a je možné, že pak dojde i ke zrušení roušek v metru. Rozvolňování se naopak netýká ohnisek na Moravě, kde jak Maďar uvedl, se mohou opatření ještě zpřísnit.

„Na videokonferenci padla hypotetická možnost, že dojde [v ohniscích nákazy na Moravě] k omezení cestování do práce a na nákupy. Omezení pohybu je ale až poslední varianta ze všech. Logicky z pohledu epidemiologů je to sázka na jistotu. My však chceme zasahovat do života lidí co nejméně, snažíme se reagovat flexibilně podle aktuální situace v ohniscích. V tom chceme pokračovat nadále,“ uvedl Maďar.

Zdroj: iDnes

Články, které by tě mohly zajímat