Právě vysíláme

Policie popsala okolnosti střelby na FF UK, obětí je 14, zraněných 25

22. prosince 2023 12:36
Policie popsala okolnosti střelby na FF UK, obětí je 14, zraněných 25

Čtvrteční střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) si vyžádala 14 obětí z řad studentů a dalších osob a zemřel také pachatel, celkem je tedy 15 mrtvých. Na dnešní tiskové konferenci to řekl ředitel pražské policie Petr Matějček. Zraněných je 25.

„Podařilo se nám do ranních hodin ztotožnit všech 25 zraněných osob, které jsou odvezeny do nemocnice, kde podstoupily operační zákroky a samozřejmě prvotní ošetření. Podařilo se nám v současné době ztotožnit všech 14 obětí,“ řekl Matějček. Policie informovala jejich rodinné příslušníky. Mezi zraněnými není cizinec, uvedl Vít Rakušan.

„Známe všech 14 mrtvých a jejich identitu. Upřesnil bych tady jeden údaj. Jedná se o 13 obětí šíleného střelce, jedním z mrtvých je sám střelec,“ řekl ministr.

Rakušan zopakoval, že mezi zraněnými, kterých je podle dřívějších informací policie 25, jsou dva lidé ze Spojených arabských emirátů a jeden z Nizozemska. „Mezi oběťmi, které zahynuly, není žádný cizí státní příslušník,“ řekl ministr.

Ranění jsou ve stabilizovaném stavu

Většina raněných je ve stabilizovaném stavu. Stav několika z nich je vážný, nejméně jednoho kritický. Postřelení podstoupili většinou operace. Osoby, které se zranily například při útěku nebo byly v šoku, nemocnice postupně propouštějí. Celkově oslovené nemocnice v souvislosti s tragickou událostí pečovaly o 27 raněných. Nedostatek krve od dárců po příjmu většího množství raněných nemocnice podle nich nemají.

V Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) zůstávají tři ranění. „Pacienti mají maximální možnou intenzivní péči, v jednom případě kritický stav,“ uvedla mluvčí ÚVN Jitka Zinke. Podle ní jsou zásoby krve v nemocnici dostatečné, pacienti potřebovali jen dvě jednotky krve.

Nejvíce pacientů přijali ve Fakultní nemocnici v Motole a Fakultní nemocnici Královské Vinohrady. Všech sedm hospitalizovaných v Motole je podle zástupkyně vedoucí odboru komunikace Jany Krejčí Merxbauerové ve stabilizovaném stavu, byť dvě dvacetileté ženy na oddělení ARO mají vážná střelná poranění. Další tři postřelené jsou ženy kolem 20 let a jedna 60letá, která je podle ní při vědomí. Zhruba dvacetiletého muže nemocnice přijala s poraněnými zády. „Dost pravděpodobně bude propuštěný do domácího ošetřování,“ dodala.

Ze sedmi pacientů, které odpoledne přijala Fakultní nemocnice Královské Vinohrady (FNKV) jsou podle mluvčí Terezy Romanové tři stále ve vážném stavu, ale nikdo v ohrožení života. „Čtyři z pacientů byli operováni a v tuto chvíli by měli být všichni stabilizováni,“ uvedla. Měli střelná zranění, mezi nimi průstřel hrudníku, břicha, končetin nebo hlavy.

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze jednu ženu s lehce poraněnou rukou propustila už ve čtvrtek večer. Další žena se zlomeninou nohy byla podle mluvčí Marie Heřmánkové ve čtvrtek operována a lékaři jí umožní odejít do domácího ošetřování. „Zraněný muž je na jednotce KARIM na dýchacím přístroji. Je po operaci kvůli průstřelu nohy. Jeho stav je vážný, ale stabilizovaný,“ uvedla.

Ve Fakultní nemocnici Bulovka byly hospitalizovány tři ženy, jedna měla zranění po pádu. „Všechny námi přijaté pacientky jsou po operacích při vědomí a ve stabilizovaném stavu,“ sdělila mluvčí nemocnice Eva Libigerová.

Čtyři pacientky se středně těžkými zraněními, které přijala k ošetření Nemocnice Na Františku budou dnes podle mluvčí Lucie Krausové propuštěny do domácího ošetřování. V nemocnici zůstávaly na pozorování i kvůli prodělanému šoku.

Na dům v Houstoni dohlíží policie

Na dům v Hostouni na Kladensku, odkud je zřejmě pachatel tragické střelby v Praze na Filozofické fakultě, dohlíží policie. Jeho nejbližší okolí je zapáskované. Většina aut ze čtvrtečního policejního zásahu odjela, naproti domu stojí jedno policejní auto a uvnitř jsou policisté, kteří sledují dění u domu.

V Hostouni se místní o tragédii většinou bavit nechtějí. Starosta obce Martin Krátký ČTK ve čtvrtek řekl, že rodinu znal, byla bezproblémová. Potvrdil to i další zdroj ČTK, který znal otce střelce z Prahy. Pachatele střelby označil jako tichého chlapce, ale blíže ho neznal. Podle člověka, který se v okolí rodiny pohyboval, byla rodina sice bezproblémová, ale na chlapce vyvíjela velký tlak ohledně výsledků ve škole. S dětmi v obci se údajně moc nekamarádil.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat