Právě vysíláme

Pomáháme nemocným dětem v rámci blížícího se vyvrcholení kampaně RÁDIO SRDCEM PRO ŽIVOT DĚTEM

4. prosince 2018 9:30
Pomáháme nemocným dětem v rámci blížícího se vyvrcholení kampaně RÁDIO SRDCEM PRO ŽIVOT DĚTEM

Pro malého Štěpánka je život boj. Čtyřletý hoch bojuje s nevyléčitelnou vývojovou poruchou, ale nevzdává to. Štěpánkova rodina se o malého hrdinu nepřetržitě stará a snaží se mu poskytnout tu nejlepší péči. Jenže ani to nemusí stačit. Pomoct Štěpánkovi můžete i vy, a to v rámci kampaně Rádio srdcem pro Život dětem. Dorazte také na blížící se koncert 8. prosince na pražském Staroměstském náměstí ve 14:00 hodin.

Štěpánek – 4 roky

Štěpánek žije v milující rodině a nikdo během jeho prvních tří měsíců života nepoznal, že s ním není vše v pořádku. Jenže pak se začal chovat jinak, než ostatní děti v jeho věku, například zabořoval hlavičku do podložky, když pásl koníky. Maminka se svěřila paní doktorce, ale ta ji uklidňovala, že všechno bude v pořádku. „Kluci jsou prostě línější,“ vysvětlila Štěpánkovo chování paní doktorka. S tím se ale maminka nespokojila a vydala se se synem na neurologii, kde malému Štěpánkovi provedli genetické testy.

 

Neurologové na základě výsledků zjistili, že Štěpánkovi chybí takzvané corpus callosum, tedy spojení mezi pravou a levou mozkovou hemisférou. Následky této poruchy jsou problémy s pohybem a se zrakem, epileptické záchvaty a mentální postižení. Jedná se totiž o vývojovou poruchu, která je neléčitelná. Štěpánek se prý dožije maximálně třiceti let.

 

Když se tuto zprávu dozvěděli Štěpánkovi rodiče, nevzdali se. Začali se synem cvičit Vojtovu metodu, což je soubor cviků používaných k léčbě hybných poruch a docházeli s ním také na plavání a na muzikoterapii, protože Štěpánek je na hudbu velmi citlivý.

Rodiče se museli vyrovnat s tím, že jejich syn ani ve čtyřech letech nechodí, nemluví, neumí kousat a příliš neprojevuje emoce. Oni mu ale chtějí pomoct s tím, co mu jde. Štěpánek se například už dokáže plazit, což pro něho představuje velký posun. A taky si moc hezky hraje se starší sestřičkou. Rodiče věří a doufají, že jejich syn jednou udělá pár kroků a třeba se mu podaří říct i několik slov. Bude k tomu zapotřebí hodně trpělivosti a taky drahé rehabilitace a nejrůznější pomůcky.

 

Podpořit Štěpánka a jiné nemocné děti můžete v rámci kampaně Rádio srdcem pro Život dětem i vy. Stačí zaslat dárcovskou SMS ve tvaru: DMS ZIVOT DETEM 60 na číslo 8 77 77. Přispět můžete i během koncertu na Staroměstském náměstí už 8. prosince od 14:00 hodin.

Děkujeme.

 

Více na www.radiosrdcem.cz.

Generální partner koncertu je společnost LIDLwww.lidl.cz.

Články, které by tě mohly zajímat