Právě vysíláme

Poplatky za psa nebo odpad by mohli lidé platit on-line

15. března 2021 18:38
Poplatky za psa nebo odpad by mohli lidé platit on-line

Ministerstvo vnitra spustilo projekt Platební brána pro veřejnou správu, který má umožnit obcím, správním úřadům nebo příspěvkovým organizacím zajistit pro občany on-line platbu poplatků za služby veřejné správy. V případě, že se do projektu zapojí, lidé budou moci platit například poplatky za psa, za komunální odpad či za matriční doklady přes počítač nebo mobilní telefon.

„Zapojení do projektu Platební brány pro veřejnou správu je ze strany orgánů veřejné moci zcela dobrovolné. Nelze tedy říci přesné datum, od kdy budou služby on-line placení z jejich strany poskytovány. Záleží na jejich motivaci se projektu zúčastnit,“ doplnil na dotaz ČTK Jiří Korbel z tiskového oddělení vnitra.

Pokud se podle něj daný úřad rozhodne do projektu zapojit, ministerstvo mu pomůže zadat veřejnou zakázku na pořízení platební brány a vybrat nejvhodnějšího dodavatele na základě jeho požadavků. Platby poplatků by tam mohly být možné kartou, převodem či prostřednictvím SMS.

„Díky portálu občana nebo datovým schránkám už lidé mohou s úřady komunikovat on-line. Teď obcím umožníme snadnější pořízení platební brány, aby lidé nemuseli chodit na úřad ani kvůli poplatkům za psa nebo například za odpad,“ uvedl k projektu v tiskové zprávě ministr vnitra Jan Hamáček.

Poskytovatelé služeb platebních bran se mohou do systému podle vnitra hlásit od tohoto měsíce a při splnění požadavků zadávací dokumentace pak budou moci soutěžit o dílčí veřejné zakázky na platební brány pro jednotlivé úřady. Podrobnější informace jsou na webu ministerstva vnitra.

Zdroj: ČTK, ShutterStock

Články, které by tě mohly zajímat