Právě vysíláme

Populární youtuber v novém experimentu vysvětluje, proč je důležité si mýt ruce delší dobu

24. března 2020 9:10
Populární youtuber v novém experimentu vysvětluje, proč je důležité si mýt ruce delší dobu

Populární americký youtuber Mark Rober chce všem ukázat, proč je důležité si mýt ruce pravidelně a dlouho. Bývalý zaměstnanec NASA v novém experimentu ukázal, že bacily se můžou z jednoho člověka na druhého přenést rychleji, než je na první pohled jasné.

Zajímavý experiment

Mladý Američan si jako svoje pokusné králíčky vybral třídu dětí ve školce ve Spojených státech. Třídní učitelce před začátkem výuky natřel na ruce neviditelný prášek, který v temnotě jasně ukáže výskyt bacilů. Učitelka si následně podala ruce se třemi žáky – ostatních se nedotýkala.

Mark Rober během experimentu použil speciální prášek, který mu pomohl rozeznat bacily

Rober potom na konci školního dne zkoumal, kde všude se vyskytují bacily. Výsledek byl zajímavý. Bacily se totiž vyskytovaly po celé místnosti, přestože v třídě bylo daleko víc než pouze tři žáci!

Druhá část experimentu testovala způsoby mytí rukou. Rober porovnal výskyt bacilů na svých vlastních dlaních po osmi a dvaceti vteřinách mytí. Výsledky byly také celkem alarmující – po osmi vteřinách mytí se bacily skoro nesmyly, ale po dvaceti vteřinách už ano. Delší mytí rukou se zkrátka vyplácí!

Zdroj: BoredPanda, YouTube

Články, které by tě mohly zajímat