Právě vysíláme

Postupné otevírání škol od 1. března, nouzový stav prodloužen o další měsíc. Vláda rozhoduje o nových nařízeních

8. února 2021 19:12
Postupné otevírání škol od 1. března, nouzový stav prodloužen o další měsíc. Vláda rozhoduje o nových nařízeních

Vláda dnes jednala o další podobě nařízeních. Schválila bonus za den v karanténě a na programu bylo i jednání o postupném otvírání škol.

Školy otevřené od 1. března, ale postupně

Návrh ministra školství Roberta Plagy počítá s tím, že by se od 1. března mohli do lavic vrátit maturanti a další závěrečné ročníky.

Podmínkou jejich návratu je ale jejich testování a to každých 7–14 dní takzvanou neinvazivní metodou, tedy například ze slin. Školy by se o všechno staraly samy a negativní výsledek by byl podmínkou školní docházky.

Podle ministra vnitra Hamáčka má podmínky návratu maturantů 1. března do škol rozpracovat Ústřední krizový štáb, mimo jiné je třeba zajistit nákup testů a jejich distribuci.

 

Nouzový stav prodloužený do 16. března

Vláda bude opět žádat o prodloužení nouzového stavu a to opět o 30 dnů, tedy do 16. března. Sněmovna bude žádost posuzovat ve čtvrtek odpoledne. Nynější nouzový stav končí v neděli 14. února.

 

Bonus za den v karanténě

Nově by lidé měli dostávat bonus za den strávený v karanténě a to až do výše 370 korun na den podle výše svého platu. Vyplácet jim ho bude zaměstnavatel a to po dobu deseti dnů.

 

Registr se rozroste o přestupky krizových nařízeních

Vláda uvažuje o tom, zavést registr přestupků a jejich viníků, kteří porušují krizová opatření.  Při opakovaném porušování by firmám či podnikatelům mohl hrozit až roční zákaz činnosti. Týká se to například porušování zákazu provozování služeb nebo pohybu. Registr by se naopak neměl týkat přestupků typu nenošení roušek.

 

Zdroj: ČTK, Česká televize

Články, které by tě mohly zajímat