Právě vysíláme

Praha nebude mít novoroční ohňostroj ani videomapping, nabídne vstup do ZOO za 1 korunu

29. prosince 2023 15:40
Praha nebude mít novoroční ohňostroj ani videomapping, nabídne vstup do ZOO za 1 korunu

Pražský magistrát nebude pořádat novoroční ohňostroj ani videomapping, tedy promítání na budovy. Pro obyvatele na pondělí 1. ledna připravil zvýhodněné vstupné do zoologické a botanické zahrady, muzea MHD ve Střešovicích či na pražské věže.  Pro získání slev budou muset lidé buď předložit kartu MHD lítačka, nebo prokázat, že bydlí v Praze.

V centru Prahy a na dalších místech metropole platí od 1. prosince 2020 zákaz používání zábavní pyrotechniky. Novoroční ohňostroj zrušila Praha od 1. ledna 2020. Zrušit ohňostroje vyzval z piety k obětem střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy ve středu města a obce ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

„Praha má co nabídnout a věřím, že obyvatelé hlavního města možnost zvýhodněných vstupů ocení. Ať už se vydají do zoo, do botanické zahrady, muzea MHD či navštíví nějakou pamětihodnost. Nabídka je velmi pestrá,“ uvedl primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

Lidé budou moci navštívit za symbolickou jednu korunu trojskou zoo nebo sousední botanickou zahradu. V případě zoo musí předložit kartu MHD lítačka. Obě zahrady budou otevřeny od 09:00 do 16:00. V muzeu MHD dostanou lidé slevu na vstupném 40 Kč, výjimkou je rodinné vstupné, které zůstane stejné. Do Střešovic se mohou lidé vydat od 11:00 do 17:00.

Pražané budou moci na Nový rok navštívit také pražské věže. Na Petřínskou rozhlednu dostanou po předložení lítačky slevu na vstupném 50 procent, stejně jako na Staroměstské radnici, Prašné bráně, Staroměstské a Malostranské mostecké věži a Svatomikulášské městské zvonici. Na Novomlýnskou vodárenskou věž bude jednotné vstupné deset korun a pro děti do 15 let bude zdarma.

Bývalé vedení města se rozhodlo zrušit ohňostroje na konci roku 2019, 1. ledna 2020 uspořádalo videomapping. Posléze ustoupilo také od jeho pořádání. Ohňostroje se v minulosti odpalovaly například z Letné, Vítkova, Petřína nebo z pontonu na Vltavě. Praha je zrušila kvůli hluku a negativním vlivům na život zvířat.

Na podzim roku 2020 se potom metropole rozhodla schválit vyhlášku, kterou od 1. prosince téhož roku zakázala v památkové rezervaci, přírodních parcích a chráněných územích, okolo vodních toků a na ostrovech, přehradách a hrázích, v okolí trojské zoo a u domovů pro seniory a dalších pobytových sociálních zařízení používat zábavní pyrotechniku. Město do té doby regulovalo pouze pořádání ohňostrojů.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat