Právě vysíláme

Přehledně: Česko vstupuje do pátého stupně PES. Co se ode dneška mění?

27. prosince 2020 9:10
Přehledně: Česko vstupuje do pátého stupně PES. Co se ode dneška mění?

Ve středu 23. prosince vláda oznámila návrat do pátého stupně protiepidemiologických opatření. Zavírají se nejen obchody, ale i sjezdovky a školy.

S účinností od 27. prosince vláda uzavírá veškeré obchody kromě těch se základními potřebami. Výjimku dostaly například lékárny, prodejny s pohonnými hmotami nebo květinářství. Otevřená mohou rovněž zůstat výdejová okénka. Naopak si lidé nekoupí oblečení nebo hračky, a to ani ve velkých supermarketech. Ty budou muset po vzoru Slovenska obehnat páskou uličky, v nichž se dané zboží vyskytuje.

Přechod do pátého stupně PES rovněž znamená prodloužení zákazu vycházení o dvě hodiny, a to konkrétně od 21:00 do 4:59. Ve stejnou dobu musí být uzavřená výdejní okénka restaurací. Úředníci by měli v pátém stupni pracovat hlavně z domova a vyřizovat jen nezbytnou agendu, a zastavuje se také provoz lyžařských vleků.

 

V případě bohoslužeb je v pátém stupni možné využít desetinu míst k sezení. Svateb a pohřbů se smí účastnit nejvýše 15 místo 20 osob.

Návštěvy v domovech seniorů vláda nezakázala, i nadále budou moci příbuzní své blízké navštívit za předpokladu, že budou mít negativní test na koronavirus ne starší než 48 hodin. Pokud senior opustí domov a bude například pobývat s rodinou, po návratu bude uvnitř domova seniorů izolován od těch, kteří v něm zůstali, a během týdne mu bude dvakrát proveden test na koronavirus.

Zdroj: ČTK, Shutterstock

Články, které by tě mohly zajímat