Právě vysíláme

Přehledně: Co se od dnes mění a jak budou probíhat nákupy

18. listopadu 2020 12:10
Přehledně: Co se od dnes mění a jak budou probíhat nákupy

Rozvolnění i zpřísnění. Dnes se opět mění vládní nařízení. Rozvolnění se týká především škol, do kterých se vrátili žáci 1. a 2. tříd. Opatření se naopak zpřísní v obchodech, ve kterých se musí nově dodržovat limit, jeden člověk na 15 metrů čtverečních.

Školy

Dnes se do škol vrátili první a druhé třídy základních škol a žáci speciálních škol. Roušky budou povinné (s výjimkou speciálních a mateřských škol) po celou dobu výuky, ale i ve společných prostorách.

Obchody

V obchodech platí omezení počtu zákazníků. Počet zákazníků se bude počítat na plochu obchodu. Nově musí mít jedna osoba pro sebe prostor 15 metrů čtverečních. Změnila se ale i otevírací doba obchodů. Doposud musely všechny vládou otevřené obchody zavírat v osm večer. Nově budou moci mít otevřeno do 21. hodiny. Ministr zdravotnictví Jan Blatný zdůraznil, že opatření platí, jak pro velká nákupní centra, tak i maloobchody včetně jednotlivých obchodů provozovaných mimo tato centra.

A jak to vidí řetězce? „Nové opatření bude mít ve svém konečném důsledku absolutně opačný efekt. Z našich propočtů vyplývá, že nebudeme moci obsloužit až 50 % našich zákazníků, což bude pravděpodobně způsobovat paniku, chaos a v extrémních případech i nevraživost mezi zákazníky,“ uvedla pro Blesk mluvčí Billy Dana Bratánková. Společnost Lidl omezí počet nákupních vozíků, bez kterého nebude zákazník vpuštěn do prodejny.

Restaurace

Stravovací zařízení mohou mít otevřená výdejní okénka déle. Dosavadní interval 6:00 až 20:00 se prodloužil na 5:00 až 21:00 hodin.

Služby

Nově budou moci být otevřené také kočičí a psí salóny. Kadeřnictví a holičství ale zůstávají zavřená.

Volný pohyb

Zvětšil se i počet účastníků na svatbách, pohřbech i bohoslužbách, kterých se nově smí účastnit 15 lidí, dosud to bylo deset.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat