Právě vysíláme

Přehledně: Podmínky, za kterých se žáci už zítra vrací do škol

11. dubna 2021 8:10
Přehledně: Podmínky, za kterých se žáci už zítra vrací do škol

Po dlouhém době se už zítra 12. dubna vrátí do lavic žáci prvního stupně. Třídy se rozdělí na dvě poloviny a budou se v budově školy střídat. Děti čeká pravidelné testování. Přinášíme vám přehled odpovědi na otázky rodičů.

Děti se smí vrátit do lavic pokud jim to nezakazuje mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví, nemají příznaky onemocnění Covidem – 19 a podstoupily preventivní antigenní test.

Testování

„Používat se budou neinvazivní samoodběrové antigenní testy, tedy odběr provádí samotný žák/student, nikoliv někdo ‚cizí‘. U menších dětí, které mohou mít s odběrem problém, se počítá s možnou účastí doprovodu, tedy například rodiče,“ uvedla pro Blesk mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová.

„Dítě, žák nebo student nemůže být nucen k účasti na testování a neúčast na testování nemůže být jakkoliv sankcionována,“ uvedla Lednová.

Pokud dítě odmítnete do školy poslat, tak škola bude absenci evidovat jako omluvenou. „Ze zákona však nemá povinnost zajistit žákovi či studentovi distanční způsob vzdělávání,“ uvedla Aneta Lednová. Žák bude v týdnu, kdy by mělo navštěvovat školu zcela bez výuky.

Děti se nemusí testovat pokud mají negativní výsledek PCR nebo antigenního testu, který není starší než 48 hodin. Dále ty děti, které prodělaly Covid – 19 v posledních 90 dnech a mají to laboratorně potvrzené. Testování se také netýká dětí, které mají ukončené očkování a mají o tom vystavený certifikát.

Pokud je dítě nachlazené, tak na preventivní test a do školy nesmí! Do školy na testování smí pouze pokud nemá žádné příznaky virové nákazy.

Děti se budou testovat dvakrát týdně, v pondělí a ve čtvrtek, poprvé se děti budou testovat 12. dubna.

Postup při pozitivním výsledku testu

V případě, že test vyjde pozitivní je škola povinna kontaktovat zákonného zástupce dítěte, sdělit mu výsledek testu a vystavit mu potvrzení. Žák musí bezodkladně opustit školu. Rodiče musí o výsledku testu informovat také lékaře dítěte, který jej pošle na potvrzující PCR test.

Do školy nebude smět ani zbytek třídy do té doby, než dítě, kterému preventivní test vyšel pozitivně, podstoupí PCR test. Pokud ten bude negativní, všichni smí zpátky do lavic. Nejde o karanténu, ale o preventivní opatření.

Karanténa i pro rodiče

V případě, že jeden spolužák ze třídy má pozitivní i PCR test nebo má příznaky nákazy Covidem – 19. Škola musí zaslat hygienické stanici seznam všech dětí, které s nakaženým přišly do styku. Hygiena jim následně nařídí karanténu a budou muset podstoupit PCR testy.

Podle mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví se karanténa nařizuje všem osobám, které byly v úzkém kontaktu s pozitivně testovanou osobou. To většinou znamená, že rodiče pozitivně testovaného dítěte čeká karanténa.

Povinnost nosit respirátory zůstává. Ve školách si však děti místo respirátorů během výuky mohou vzít roušku.

Děti budou „rotovat“. Vzdělávání se v lichém týdnu neúčastní první polovina tříd a v sudém týdnu druhá polovina tříd.

Zdroj: ČTK, Blesk, ShutterStock

Články, které by tě mohly zajímat