Právě vysíláme

Přehledně: Vláda zpřísnila opatření. Co se ode dneška mění?

1. března 2021 7:03
Přehledně: Vláda zpřísnila opatření. Co se ode dneška mění?

Vláda se v pátek usnesla na prodloužení nouzového stavu do 28. března 2021 a spolu s tím také na zpřísnění protipandemických pravidel. Jaké zásadní změny si přichystala?

Mezi zásadní změny patří nutnost nošení respirátoru nebo nanoroušky kdekoliv v zastavěné oblasti. Lidé pohybující se na místech s menší koncentrací lidí mají povolené venku nosit pouze chirurgickou roušku.

Zároveň je zakázáno pohybovat se mezi jednotlivými okresy, pokud člověk necestuje do práce, na úřad či k lékaři. V takovém případě u sebe však musí mít potvrzení zaměstnavatele nebo čestné prohlášení vystavené podle vzoru dostupného na stránkách ministerstva financí.

Vycházky vláda povolila pouze na území obce, od 21:00 do 5:00 hodin pak opět platí zákaz volného pohybu osob. Lidé mohou jít pouze venčit své domácí mazlíčky, a to do vzdálenosti pouhých 500 metrů od svého trvalého bydliště.

 

Kabinet se zároveň rozhodli uzavřít školy, které doposud mohl navštěvovat žáci prvních a druhých tříd. Zavřené zůstanou také školky, jesle a další zařízení pro menší děti. Otevřené mohou zůstat pouze potraviny, obchody s drogistickým zbožím, lékárny, optiky, květinářství a vybrané služby, jako například čerpací stanice či výdejny e-shopů.

Za porušení pravidel hrozí pokuta až 20 tisíc korun. Jejich dodržování bude kontrolovat policie. Náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek při nedělní tiskové konferenci oznámil, že v prvních dnech bude benevolentnější, od poloviny týdne už tak tolerantní ale nebude.

Zdroj: ČTK, ShutterStock

Články, které by tě mohly zajímat