Právě vysíláme

Přehledně: Zásadní změny v roce 2021

3. ledna 2021 9:10
Přehledně: Zásadní změny v roce 2021

S příchodem nového roku došlo k několika zásadním změnám. Nejenže opět porostou důchody, ale nově se bude dovolená počítat na hodiny či se o jedno pracovní místo bude moci dělit více zaměstnanců. Jaké další změny nás čekají?

Nejen pracovní trh čeká v roce 2021 několik změn. Nově si zaměstnanci budou například dovolenou vybírat nikoliv ve dnech, ale v hodinách. Podle Ministerstva práce a sociálních věcí, které novelu připravilo, byl dosavadní systém nespravedlivý. Od nynějška se bude zohledňovat, kolik hodin zaměstnanec odpracoval, na základě čehož mu pak vznikne nárok na daný počet hodin dovolené. Změnu by měli pocítit především lidé, kteří pracují na takzvaný krátký a dlouhý týden.

Zároveň vláda povolila vznik takzvaných sdílených pracovních míst. To znamená, že se o jedno pracovní místo bude moci dělit více osob. Toho by podle ministerstva mohli využít například studenti nebo ženy na mateřské dovolené.

Vyšší důchody

S novým rokem si finančně polepší důchodci. V základní výměře dostanou více o 60 korun, procentní, která se počítá podle odpracovaných let a výdělků, se pak zvýší 5,2 na 7,1 %. Penzisté si tak polepší i o více než tisíc korun. Vláda rozhodnutím reaguje na neustále se zvyšující životní náklady.

Paušální daň

Změn se dočkají také živnostníci. Nově budou moci využít paušální daň, která jim má ulevit od papírování. Pokud se podnikatel rozhodne daň využívat, připlatí si na sociálním pojištění o 15 procent více než je minimální pojistné, zároveň pak odvede stokorunu jako daň z příjmů. Díky paušální dani odpadá povinnost podávat daňové přiznání, její nevýhodou je však nemožnost uplatnění daňové slevy, například na dítě či manželku.

Létání s drony jen s povinným výcvikem

Drony patří mezi nejoblíbenější „hračky“ posledního desetiletí. Nyní budou všichni piloti dronů projít povinným výcvikem. Během zkoušky budou muset zodpovědět ze 40 otázek 30 správně, po jeho úspěšném splnění a registraci na stránkách Úřadu pro civilní letectví dostanou kód, který budou muset mít uvedený na všech svých dronech.

Zdroj: Seznam, Novinky, ShutterStock

Články, které by tě mohly zajímat