Právě vysíláme

Premiér Andrej Babiš podle soudu nezvládl emoce. Musí se omluvit za výrok „zloděj zlodějský“

18. září 2020 14:10
Premiér Andrej Babiš podle soudu nezvládl emoce. Musí se omluvit za výrok „zloděj zlodějský“

Soud rozhodl, že se premiér Andrej Babiš musí omluvit Miroslavu Kalouskovi za výroky, které o něm pronesl při debatě ve Sněmovně. Verdikt není pravomocný a Babiš se proti němu odvolá.

Premiér Andrej Babiš v roce 2018 prohlásil před hlasováním o důvěře vládě ANO a ČSSD, že Miroslav Kalousek rozkrádal ministerstvo obrany a „zabil lidi cez padáky“. Ve vyhrocené diskusi Babiš Kalouskovi tykal a dokonce ho veřejně označil  za „ožralu a zloděje zlodějského“. Podle soudu jsou tato tvrzení nepravdivá, proto se předseda vlády musí omluvit, jak v poslanecké sněmovně, tak i písemně.

„Je zcela evidentní, že žalovaný Andrej Babiš byl ovlivněn dlouhodobou averzí vůči žalobci Kalouskovi a že jednoznačně sledoval cíl poškodit žalobce a vyřídit si s ním jakési osobní účty,“  konstatovala soudkyně Okresního soudu Simona Kačerová, podle které Babiš nezvládl své emoce. „Výroky překročily pravidla slušnosti, na kterých je nutno v civilizované společnosti trvat,“ dodala.

„Trvalo to tři roky a dosud to není pravomocné. Přesto to má svůj význam. Lhářům, podvodníkům a pomluvám se ustupovat nesmí.“ reagoval na rozsudek Kalousek na Facebooku.

 

Zdroj: Facebook, iRozhlas

Články, které by tě mohly zajímat