Právě vysíláme

Premiér Trudeau terčem vtipů kvůli zkratce sexuálních menšin: Co znamená 2SLGBTQQIA+?

12. října 2021 16:16
Premiér Trudeau terčem vtipů kvůli zkratce sexuálních menšin: Co znamená 2SLGBTQQIA+?

Nová zkratka sexuálních menšin, kterou na Twitteru zveřejnil kanadský premiér, vyvolává v lidech posměšky. „Tohle je myšleno vážně?“ ptají se v komentářích.

Justin Trudeau zveřejnil na Twitteru příspěvek, ve kterém uctil památku zavražděných či pohřešovaných původních obyvatel Kanady a lidí z různých sexuálních menšin. Zveřejnil pak i dlouhou zkratku, kterou se mají právě tyto menšiny označovat. „Lidé napříč touto zemí zapalují svíčky, aby uctili památku žen a dívek původních obyvatel Kanady a lidí 2SLGBTQQIA+, kteří se pohřešují nebo byli zavražděni. Musíme nadále spolupracovat, více na to upozorňovat a hájit jejich práva, abychom ukončili tuto národní tragédii,“ napsal premiér.

Dlouhá zkratka pak na Twitteru vyvolala posměch a uživatelé se v komentáři ptají, zda je myšlena vážně, nebo jde jen o náhodné vybrání písmen. „Spadnout hlavou na klávesnici je dnes sexuální orientace,“ stojí například v jednom z příspěvků.

Abyste i vy zkratku pochopili, máme pro vás její vysvětlení:

2S: lidé, kteří podle sebe mají dvě duše (mužskou i ženskou), L: lesby, G: gayové, T: trans lidé, Q: queer, Q: zpochybňující, I: intersex lidé (nejednoznačné pohlaví), A: asexuálové, +: všechny ostatní sexuální menšiny.

 

Články, které by tě mohly zajímat