Právě vysíláme

Prezident Zelenskyj ještě jako herec. Netflix uvádí úvodní část seriálu, kde si zahrál hlavní roli

19. března 2022 13:10
Prezident Zelenskyj ještě jako herec. Netflix uvádí úvodní část seriálu, kde si zahrál hlavní roli

Nejznámější televizní roli současného ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenskyjho mohou sledovat diváci v předplacené videotéce Netflix. Streamovací společnost vrátila do nabídky úvodní část seriálu Sluha národa (Sluga naroda), kde Zelenskyj hrál předtím, než se stal prezidentem.

Seriál se vysílal v letech 2015 až 2019 a měl tři série. Tehdy oblíbený komik v něm ztvárnil učitele historie, jenž se překvapivě stane prezidentem. Učitel v seriálu zkritizuje zkorumpované ukrajinské politiky, jeho výstup je zachycený na video, které se stane virálním a dovede ho až k vítězství v prezidentských volbách. Netflix nyní nabízí první řadu seriálu, k dispozici je pouze v originále s anglickými titulky.

Od začátku války na Ukrajině a poté, co Zelenskyj začal zveřejňovat videa dokazující, že prezident zůstává v zemi, začala na sociálních sítích kolovat i videa z jeho dřívějšího života, například jeho vítězství v první sérii ukrajinské obdoby pořadu StarDance. Ačkoliv v kontextu války mohou působit nevhodně, Zelenskyjho roky v showbyznysu ho podle odborníků mohly na tuto chvíli připravit.

Před nástupem do úřadu byl Zelenskyj na Ukrajině známou osobou už od 90. let. Natalija Romanova, bývalá ukrajinská televizní reportérka momentálně působící na univerzitě ve floridském Jacksonvillu, uvedla, že Zelenskyjho cestu na výsluní z části vydláždily skeče v komediálních soutěžích v 90. letech a na začátku nového tisíciletí.

V roce 2005 se jeho pořad pro produkční společnost Studio Kvartal 95 stal populární „sociální a politickou satirou“, říká Romanová, a byl oblíbený pro svoji smělost a odvahu v době, kdy byla „svoboda slova na Ukrajině problematická“. V dalších letech jeho kariéra vzkvétala díky StarDance, dabingu Medvídka Paddingtona nebo třeba filmu z roku 2012, kde Zelenskyj hrál sukničkářského Napoleona během jeho invaze do Ruska.

Když Zelenskyj oznámil svoji kandidaturu na prezidenta v roce 2019, mnozí Ukrajinci byli skeptičtí. Zatímco jeho politické postoje během kampaně byly podle Romanové vágní, námět Sluhy národa přesvědčil mnoho Ukrajinců, že Zelenskyj byl vnímavý vůči problémům, se kterými se země potýkala. Poslední díly seriálu vyšly jen několik dní před prvním kolem voleb. Romanova vysvětluje, že v očích mnohých voličů se tak mohly Zelenskyjho skutečná osobnost a jeho seriálová postava překrývat.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat