Právě vysíláme

Prezidentův stav se zhoršil. Zeman byl ve vážném stavu převezen na jednotku intenzivní péče

10. října 2021 14:41
Prezidentův stav se zhoršil. Zeman byl ve vážném stavu převezen na jednotku intenzivní péče

Ambulance s prezidentem Zemanem dorazila okolo 12:45 hodin na akutní příjem Ústřední vojenské nemocnice. Za asistence zdravotníků byl v nemocnici přijat.

Podle mluvčího Hradu prezident Miloš Zeman na základě doporučení ošetřujícího lékaře Miroslava Zavorala vyslovil souhlas s hospitalizací v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) v Praze. Ambulance dorazila okolo 12:45 hodin na akutní příjem ÚVN. Za asistence zdravotníků byl prezident v nemocnici přijat.

Pracovníci nemocnice podle zpravodajky ČTK obklopili ambulanci zástěnami před čekajícími novináři.

Ambulance s prezidentem odjela z lánského zámku kolem poledne krátce po odjezdu premiéra Andreje Babiše (ANO), který se předtím se Zemanem sešel.

Dle informací ostatních médií a fotografií pořízených při příjmu do nemocnice byl prezident v bezvědomí. O závažnosti jeho zdravotního stavu svědčí i prohlášení jeho ošetřujícího lékaře Zavorala.

„Krátce po 13:00 hodině jsme přijali k hospitalizaci prezidenta republiky Miloše Zemana na mé doporučení. Důvodem hospitalizace jsou komplikace, které provázejí jeho chronické onemocnění, pro které je u nás léčen. Přesně známe diagnózu, tím způsobem jsme schopni zacílit léčbu tak, jak má vypadat. V tuto chvíli je pacient hospitalizován na pracovišti intenzivní medicíny ÚVN a je v péči odborníků,“ řekl Zavoral. Zeman je podle něj hospitalizován na pracovišti intenzivní medicíny.

Přesnou diagnózu prezidenta médiím nesdělil, neboť k tomu nemá jeho souhlas.

Zeman v ÚVN v září strávil osm nocí, podle Pražského hradu šlo o rekondiční pobyt, při kterém prezident podstoupil několik vyšetření a infuze. Ve tehdejší zprávě Hradu je uvedeno, že prezident trpěl dehydratací a mírným vyčerpáním a že u cukrovky nebyly zjištěny nadlimitní hodnoty. Neuropatie nohou, kvůli které se prezident pohybuje na vozíku, podle zprávy přetrvává.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat