Právě vysíláme

Přichází komerční hybrid mezi helikoptérou a letadlem! Kdy vyjde a čeho bude schopný?

18. dubna 2019 12:10
Přichází komerční hybrid mezi helikoptérou a letadlem! Kdy vyjde a čeho bude schopný?

To jsme ještě neviděli! Italská firma Leonardo chce příští rok představit hybrid mezi letadlem a helikoptérou pro komerční účely. Podle ní se nový model AW 609 perfektně hodí například v krizových situacích nebo při přesunu lidí. Čeho bude tento neortodoxní stroj schopný? A kolik bude stát peněz?

Úctyhodný výkon

Armáda Spojených států používá model AW 609 již několik let. Nyní se ovšem zdá, že se dočkáme modelu AW 609 i v civilním prostoru, a to díky novým plánům firmy Leonardo. Italská firma, jež se zabývá stíhacími letouny a vývinem obranné technologie, plánuje model AW 609 prodávat ve Spojených státech komerčně od roku 2020. Značka musí ale nejprve získat akreditaci od Federální administrace aviatiky, což chvíli potrvá, jelikož model spadá do své vlastní kategorie leteckých přístrojů!

Model AW 609 má prostor celkem pro 9 cestujících a 2 členy palubní posádky. Díky turbo vrtuli na každém křídle je model pohyblivější než běžné letadlo, ale rychlejší, než běžná helikoptéra. Neortodoxní stroj navíc dosáhne výšky zhruba 7,62 km, což mu pomůže se vyhnout špatnému počasí.

Nevěříte, že je něco takového možné existovat? Mrkněte na krátké promo video k modelu AW 609 níže.

 

Drahá hračička

Vychytaný hybrid má bohužel docela tučnou cenu. Podle některých odhadů bude 1 kus stát kolem $25 milionů – to je v přepočtu zhruba 567 milionů Kč!

Tato hračička nebude jen tak pro ledakoho.

Zdroj: CNN, YouTube, leonardocompany.com

Články, které by tě mohly zajímat