Právě vysíláme

Přichází zlepšení v péči o služební psy! O co se jedná?

4. září 2018 14:17
Přichází zlepšení v péči o služební psy! O co se jedná?

V Austrálii a ve Spojených státech se nádherně starají o cvičené psy, které neprojdou základním výcvikem. Co se s nimi stane potom? Jak jsme na tom s péčí o cvičené psy v České republice?

Austrálie a Spojené státy se chlubí nejbezpečnějšími letišti na světě, a to především díky výborně vycvičeným psům, které celníkům pomáhají s nálezem drog, propašovaných exotických zvířat, či zbraní. Být služebním psem ale není vůbec tak lehké, jak se zdá. Psi si před nástupem totiž musí projít důkladným výběrovým řízením, do kterého spadá i náročný výcvikový program. Řada psů tak každý rok neuspěje.

Nejčastější příčinou nedokončení výcvikového programu bylo například, že je pes „moc hodný“, že nedává pozor, nebo že není dost fyzicky zralý. Neúspěšní kandidáti většinou končili v útulcích.

Teď ale nadešel čas na změny. Ve Spojených státech na pomoc psům, co neprošli výběrovým řízení, založili charitu Freedom Service Dogs Of America. Ta dnes pomáhá psům sehnat rodiny, aniž by museli trávit čas v útulku. V Austrálii se případy služebních psů taky začaly řešit. Vláda teď přeřazuje psy na jiné pozice podle toho, jakou mají povahu.

V Česku zatím charity typu Freedom Service Dogs of America neexistují, ale péče o služební psi je tu celkem dobrá. Uvidíme podobné charity i v Česku? Prospěli by i českým služebním psům? Napište nám svůj názor do komentářů!

Zdroj: Instagram, taborcz.eu

Policie našla muže, který utýral psa. Pachateli hrozí jen 3 roky vězení

Články, které by tě mohly zajímat