Právě vysíláme

Princ Harry u soudu neuspěl. Stěžoval si, že mu odebrali ochranku

29. února 2024 10:10
Princ Harry u soudu neuspěl. Stěžoval si, že mu odebrali ochranku

Vrchní soud v Londýně dal za pravdu britské vládě ve sporu s princem Harrym ohledně jeho nároku na ochranku při pobytu v Británii, píší britská média. Princ žádal, aby soud zvrátil rozhodnutí ministerstva vnitra, které mu snížilo status chráněné osoby poté, co přestal být aktivním členem královské rodiny.

Zástupci vlády u soudu argumentovali tím, že ministerstvo mu nárok na policejní ochranku neodňalo, ale pouze rozhodlo, že by ji neměl dostat za stejných podmínek jako dříve, tedy v plném rozsahu a veřejně financovanou. Soud dal ministerstvu za pravdu s tím, že rozhodnutí nebylo nijak protiprávní.

Harry se v minulosti u vrchního soudu rovněž odvolával proti jinému rozhodnutí ministerstva, které mu neumožnilo platit si policejní ochranu ani z vlastních zdrojů. Proti dnešnímu rozhodnutí vrchního soudu se hodlá Harry také odvolat a doufá, že se „mu dostane spravedlnosti“, uvedl jeho mluvčí pro právní záležitosti podle Reuters.

Ministerstvo v prosinci soudu sdělilo, že Harry bude mít při svých pobytech v Británii nárok na veřejně financovaný policejní doprovod, avšak ne automaticky a ve stejné míře jako jiní aktivní členové královské rodiny, píše stanice BBC. Princ o obavách o bezpečí své rodiny hovořil v minulosti několikrát, připomíná agentura Reuters, stejně jako o vtíravosti bulvárního tisku, který viní ze zapříčinění úmrtí jeho matky princezny Diany v roce 1997.

Harry byl v Británii, avšak bez své rodiny, naposledy minulý měsíc, když krátce navštívil svého otce krále Karla III., jenž veřejnosti právě oznámil svou čerstvou diagnózu rakoviny.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat