Právě vysíláme

Proč nám psi čichají k rozkroku? Mají k tomu důvod

4. listopadu 2021 11:51
Proč nám psi čichají k rozkroku? Mají k tomu důvod

Možná už vás to taky někdy napadlo, když si vás nový pes přišel očichat a nezavděčili jste se mu pouze nataženou rukou. Proč si nás psi očichávají v partiích, které bychom jim k očichávání raději nevystavovali?

Doktor Raj, popularizátor medicínské vědy, který pracuje v nemocnici ve Velké Británii, je známý hlavně fanouškům sociálních sítí. Na Instagramu, TikToku a YouTube zveřejňuje videa, ve kterých osvětluje mnohé zajímavé úkazy a v jednom z videí vysvětlil právě i důvod tohoto fenoménu.

 

Jako by si o vás četli

Podle doktora Raje dokáží psi z pachu v intimních partií vyčíst mnoho informací – podobně, jako když se potkají dva psi v parku: také se většinou hned vzájemně očichají „mezi nohama“. Je to díky množství apokrinních (aromatických) žláz, které se v těchto místech nachází, a které jsou pro ně jako kniha. Vyčtou z nich o vás všechny důležité informace včetně toho, jakou máte právě náladu, jakého jste pohlaví, věku, ale například i to, zda žena právě menstruuje, či kdy jste naposledy měli sex.

Lidé tuto schopnost podle doktora Raje taky kdysi dávno měli, ale jelikož jsme ji přestali používat, zakrněla nám do té míry, že dnes je již nefunkční. To je ale asi docela dobře, nemyslíte? 😊

Představa, že si k sobě místo pozdravu vzájemně čicháme, asi není úplně žádoucí.

Zdroj: TikTok

Články, které by tě mohly zajímat