Právě vysíláme

Protesty v Íránu podporují i známé osobnosti. Vlasy si ostříhala i Marion Cotillard

6. října 2022 14:09
Protesty v Íránu podporují i známé osobnosti. Vlasy si ostříhala i Marion Cotillard

Íránskou společnost rozzuřila zpráva o smrti teprve 22leté Íránky kurdského původu, která byla zadržena údajně kvůli tomu, že měla příliš volně nasazený hidžáb – šátek, kterým si má žena v muslimské společnosti zakrývat vlasy, krk a poprsí. V zemi začaly velké protesty volající po ženských právech a vyjadřující nesouhlas s policejní brutalitou a konzervativním islámským režimem. Mezi ženy, které si na protest stříhají vlasy, se řadí i známé osobnosti. 

Mahsá Amíní zemřela na infarkt poté, co byla zatčena mravnostní policií. Rodina zesnulé dívky tvrdí, že byla zdravá a dle organizace OSN pro lidská práva existují zprávy o tom, že police udeřila dívčinou hlavou o jedno ze svých vozidel a praštila ji do hlavy obuškem. Mahsá Amíní zemřela v nemocnici po třech dnech v kómatu. 

Studentky v Iránu protestují proti policejní brutalitě

Tato událost v zemi rozpoutala velké protesty, které proběhly nejenom v ulicích měst. Íránské ženy začaly pálit své šátky, ukazovat vulgární gesta a na protest si stříhat vlasy. Toto gesto navíc nedělají pouze Íránky, ale ženy po celém světě. Sociální sítě totiž zaplnil hashtag #HairForFreedom (Vlasy za svobodu) a ženy různého věku i národností ukazují, že situace v Íránu jim není lhostejná.

Protesty u ulicích Íránu

Do výzvy se zapojily i známé osobnosti v čele s francouzskou herečkou a držitelkou Oscara Marion Cotillard. Vlasy si ostříhala i další francouzská významná herečka Juliette Binoche. “Pro všechny statečné ženy a muže v Íránu, které mění svět a bojují za svobodu. Stojíme při vás,” napsala Cotilliard ke svému příspěvku a sdílela video i s jinými ženami, které se rozhodly pro stejné gesto. 

 

Články, které by tě mohly zajímat