Právě vysíláme

Prozradíme tajemství nejstaršího muže v historii: Jakého věku se dožil a jak se udržoval ve formě?

22. září 2018 13:10
Prozradíme tajemství nejstaršího muže v historii: Jakého věku se dožil a jak se udržoval ve formě?

Muž z Číny podle historických dat zažil celé osmnácté i devatenácté století a stal se tak nejstarším mužem v dějinách lidstva. Li Ching Yuen v roce 1930 prozradil deníku New York Times jeho tajné fígly k dlouhému životu. Možná vás jeho recept na dlouhověkost překvapí!

Li Ching Yuen se dožil celkového věku 256 let! Podle archivních dat se muž z čínské provincie S‘-čchuan narodil v roce 1677 a zemřel v roce 1933. Živil se nejprve jako sběratel bylinek a později je i prodával. Podle některých odhadů se Li oženil celkem 23krát a měl víc než 200 dětí!

Nejstarší muž historie – Li Ching Yuen

Když se ho novináři z New York Times poptali na to, jak se Li dožil tak starého věku, starý sběratel bylinek jim odpověděl:

„Mlč srdce, seď jako želva, choď svižně jako holub a spi jako pes.“

Jinými slovy řečeno, klíčem k dlouhověkosti je vnitřní klid, Číňan později uvedl.

V mediální sféře však kolují pochybnosti, zda se rodák ze S‘-čchuanu skutečně dožil tak starého věku. Někteří tvrdí, že existují důkazy, že se Li skutečně narodil v roce 1736. Tohle datum uvedli i novináři z New York Times.

Oficiální důkazy z čínských archivů ale mluví jasně. Podle nich čínská císařská vláda Liovi slavnostně popřála k 150. i 200. narozeninám, a to v roce 1827 a 1877. Legenda o muži jménem Li Chung Yuen tak pokračuje dodnes!

Zdroj: Snopes.com, YouTube

 

10 důvodů, proč zkusit vztah se starším mužem

Články, které by tě mohly zajímat