Právě vysíláme

Prudký pokles teplot v USA si vyžádal desítky mrtvých. Lidé umírali při odhrnování sněhu i v autech

30. prosince 2022 11:27
Prudký pokles teplot v USA si vyžádal desítky mrtvých. Lidé umírali při odhrnování sněhu i v autech

Počet obětí historického náporu zimního počasí po celých Spojených státech tento týden vzrostl na nejméně 60. Mrazivý arktický vzduch a extrémní nápor sněhu ochromily velké části Spojených států.

Zimní bouře si na západě státu New York a v přilehlých oblastech vyžádala již 64 mrtvých. Jedná se o jednu z nejhorších katastrof souvisejících s počasím v historii regionu poté, co v oblasti napadlo více než metr sněhu a teploty spadly na historická minima.

Mrtví byli nalezeni v autech, domech a na sněhových závějích. Někteří zemřeli při odhrnování sněhu. Spousta domácností zůstala v mrazivých teplotách bez proudu, lidé uvízli v autech na silnicích, kde strávili bez pomoci celé hodiny.

Buffalo ve státě New York zaznamenalo jedny z nejhorších škod způsobených bouří, včetně větru o síle hurikánu a přívalů sněhu, které nezvládaly ani zásahová vozidla.

Starosta okresu Erie Mark Poloncarz popsal sněhovou bouři jako „pravděpodobně nejhorší bouři v našem životě“ a varoval, že mrtvých může být více. Někteří lidé, jak poznamenal, uvízli ve svých autech déle než dva dny.

„Toto je vánice, která se jednou za život stane,“ uvedl a doplnil, že na Buffalo bude mít tato katastrofa vážné důsledky. „A to ještě není konec.“

 

Prezident Joe Biden v pondělí telefonicky mluvil s newyorskou guvernérkou Kathy Hochul a nabídl oblasti federální pomoc.

Mírný nárůst teplot by měl podle stanice National Weather Service v Buffalu přinést konec týdne.

Články, které by tě mohly zajímat