Právě vysíláme

První český zraněný dobrovolník na Ukrajině, ošetřován je v Kyjevě

29. března 2022 12:39
První český zraněný dobrovolník na Ukrajině, ošetřován je v Kyjevě

Jeden z českých dobrovolníků se zranil na Ukrajině a aktuálně má být ošetřován v Kyjevě. Měl utrpět poranění hrudníku.

Na Ukrajinu odjelo bojovat několik českých dobrovolníků. Jeden z nich měl utrpět poranění hrudníku a aktuálně se léčit v Kyjevě. Seznam Zprávám to potvrdily dva důvěryhodné zdroje. Bližší informace zatím nejsou známy.

Fotografii českých dobrovolníků na Ukrajině před několika dny sdílel reportér Illia Ponomarenko. Vyfocena byla v Irpinu, městě ležící na stejnojmenné řece poblíž Kyjeva. Přesný počet Čechů bojujících v zemi, která je již více než třicet dní pod palbou Ruska, Ministerstvo obrany nezná.

Český premiér Petr Fiala a prezident Miloš Zeman začátkem března oznámili, že lidé, kteří z České republiky odjedou bojovat na Ukrajinu, budou mít garantovanou beztrestnost. Jinak mají tuzemští občané službu v cizí armádě zákonem zakázanou a pokud do ní chtějí vstoupit, musí požádat prezidenta republiky o výjimku. Kvůli množství individuálních žádostí se ale nejvyšší ústavní činitelé dohodli, že zájemci o službu v řadách ukrajinské armády mohou počítat s beztrestností formou abolice. V prvních dnech po ruské invazi se na Pražský hrad obrátily stovky zájemců o službu na Ukrajině.

Články, které by tě mohly zajímat