Právě vysíláme

První nizozemský genderově neutrální pas je na světě! Kolik lidí si ho bude moci pořídit?

22. října 2018 16:10
První nizozemský genderově neutrální pas je na světě! Kolik lidí si ho bude moci pořídit?

Nizozemsko se stalo teprve třetím evropským státem, kde si občané můžou pořídit genderově neutrální pasy! Které jiné země nabízí tuto možnost a kdo o vydání genderově neutrálních pasů rozhoduje?

Pas vyniká především vlastností, že na místo pohlaví má písmeno „X“. První nizozemský genderově neutrální pas putoval na adresu Leonne Zeegers z Bredy, která v roce 2001 změnila pohlaví z muže na ženu, ale označuje se za genderově neutrální.

 

Nizozemský okresní soud ve městě Roermond schválil možnost vydávat genderově neutrální pasy už v květnu. Nizozemsko se tímto historickým činem připojilo například k Argentině, Austrálii, Kanadě, Dánsku, Indii, Maltě, Nepálu, Novému Zélandu, Německu, nebo Pákistánu, kde se genderově neutrální pasy vydávají již delší dobu. Úplně první genderově neutrální pas vydala Austrálie v roce 2003.

Podle některých odhadů má na genderově neutrální pas nárok až 4% zemské populace v Nizozemsku. Tištění prvního genderově neutrálního pasu představuje důležitý krok pro holandské zastánce práv komunity LGBTQ. Teď je otázkou, zda se k Nizozemsku přidají i další evropské země. Ve Velké Británii například žádost o vydání genderově neutrálních pasů Vrchní soud odmítl.

Zdroj: The Independent, BBC, Shutterstock, Instagram

7 chyb, kterých se možná dopouštíte během každého rande

Články, které by tě mohly zajímat