Právě vysíláme

První stupeň základních škol se nemusí otevřít ani v listopadu, uvedl ministr školství Plaga

14. října 2020 9:42
První stupeň základních škol se nemusí otevřít ani v listopadu, uvedl ministr školství Plaga

Zatímco ministr zdravotnictví promlouval v televizním projevu k národu, vysvětloval důvody posledních restrikcí a ujišťoval, že první stupeň základních škol bude rozhodně otevřený, jak bylo avizováno, 2. listopadu, krátce po něm zveřejnil ministr školství Robert Plaga v České televizi poněkud jiný scénář.

Plaga varoval, že první stupeň základních škol se nemusí otevřít 2. listopadu, pokud opatření proti koronaviru nebudou fungovat a nemocných bude dále přibývat.

Reprodukční číslo

Vše, jak se zdá, záleží na reprodukčním čísle, které udává, kolik lidí se v průměru nakazí od jednoho pozitivně testovaného. Nyní je na hodnotě kolem 1,5. Plaga varoval, že pokud do 2. listopadu neklesne, neotevřou se ani první stupně základních škol.

Toto prohlášení bylo ovšem v ostrém kontrastu s tím, o čem jen před několika okamžiky mluvil v televizním projevu ministr zdravotnictví Prymula. Ten v projevu vysvětloval důvody aktuálních opatření a mimo jiné také národ ujistil, že základní školy respektive jejich první stupeň se 2. listopadu rozhodně otevře.

Zdroj: ČTK, Novinky.cz, Vláda ČR

Články, které by tě mohly zajímat