Právě vysíláme

Psi prý umí odhalit koronavirus! Za týden mají až 94 % úspěšnost

28. července 2020 13:10
Psi prý umí odhalit koronavirus! Za týden mají až 94 % úspěšnost

Na západě Německa trénují psy, aby dokázali z několika vzorků najít ty, které jsou nakažené koronavirem. Cvičení psi je rozpoznávají po pachu!

Trénink psů se odehrává v psí škole v Ulmenu na západě Německa, kde psí škola Bundeswehr spolupracuje na výzkumu s vědci z Univerzity veterinární medicíny v Hannoveru.

Tříletý belgický ovčák Donnie  je jedním z deseti psů v Bundeswehru, kteří se učí rozpoznat viry. Pes vyškolený pro detekci výbušnin vběhne do chodby, kde očichává speciální přístroj. Nakonec se u jednoho z otvorů zastaví a očekává odměnu. Splnil úkol, dokázal určit, který z vzorků lidských slin v sobě má koronavirus. Kromě belgického ovčáka se výcviku účastní i další plemena, včetně retrívrů.

„Myslíme si, že to funguje, protože se kompletně změní metabolické procesy v těle nakaženého pacienta a psi jsou schopni specifický zápach této změny detekovat,“ vysvětlila Maren von Köckritz-Blickwede, bioložka zapojená do programu. Úspěšnost dosáhla 94 procent. Armádní psy specialisté trénovali pouze týden.

Chile policie podobně trénuje své labradory a zlaté retrívry. Pokud bude jejich trénink úspěšný, chilská policie nasadí psy na místa s velkou koncentrací lidí už v polovině září.

Zdroj: Aktualně, Twitter, Bundeswehr School

Články, které by tě mohly zajímat