Právě vysíláme

Rodiče z Nizozemska žalují TikTok o 35 miliard korun

9. června 2021 9:10
Rodiče z Nizozemska žalují TikTok o 35 miliard korun

Oblíbená sociální síť TikTok, která se těší obliby především u náctiletých, řeší další problém.

Tisíce nizozemských rodičů požaduje kompenzaci od provozovatelů TikToku. Celkem si rodiče nárokují více než 1,4 miliardy eur (35,6 mld. korun), sdělila nezisková organizace zaměřená na ochranu základních práv uživatelů on-line služeb. Evropská komise proto zahájila s čínskou aplikací formální dialog. Jejím cílem je prozkoumat komerční praktiky a politiku firmy. Spotřebitelské skupiny si stěžovaly, že firma podle nich porušuje spotřebitelské zákony EU a nechrání děti před skrytou reklamou a nevhodným obsahem. TikTok má teď měsíc na to, aby na stížnosti skupin zareagoval.

Zájem o TikTok, jehož vlastníkem je čínská firma ByteDance, po celém světě rapidně roste, zvláště mezi náctiletými. Objevila se ale řada problémů, které vyvolávají obavy týkající se ochrany osobních údajů a bezpečnostní politiky firmy, uvedla agentura Reuters.

„V EU je zakázáno cílit na děti a nezletilé skrytou reklamou, jako jsou bannery ve videích,“ uvedl evropský komisař pro spravedlnost Didier Reynders. Dodal, že větší digitalizace vyvolaná pandemií nemoci Covid – 19 vytvořila nová rizika, zvláště pro zranitelnější spotřebitele.

TikTok se už dostal do hledáčku úřadů v EU kvůli nakládání s osobními údaji dětí, upozornila agentura Bloomberg.

 

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat