Právě vysíláme

Roušky hlásí velký návrat. Znovu je zavádí Chorvatsko, poprvé ji nasadil TRUMP

12. července 2020 13:16
Roušky hlásí velký návrat. Znovu je zavádí Chorvatsko, poprvé ji nasadil TRUMP

Jak ukazují počty nově nakažených, pandemie koronaviru zdaleka není za námi. Nové případy přibývají nejen ve Spojených státech, ale i v Evropě. 

Například Chorvatsko po otevření hranic turistům hlásí rekordní přírůstky nakažených a proto se rozhodlo, zavést opět roušky povinně v obchodech. Oblíbená letní destinace českch turistů ohlásila v pátek nejvyšší dosavadní přírůstek nakažených (116 lidí). V sobotu se toto číslo ovšem ještě zvedlo a to na celých 140 lidí.

Vláda se proto rozhodla přistoupit k preventivnímu ochrannému kroku a znovu zavádí povinné nošení roušek v obchodech – a to jak pro prodávající, tak zákazníky. Toto pravidlo bude platit od pondělka.

Situace se lepší ani za oceánem. Prezident Donald Trump se poprvé od začátku nákazy ukázal na veřejnosti v roušce. Stalo se tak ve vojenské nemocnici Walter Reed, kde byl navštívil zraněné americké vojáky a pozdravit zdravotnický personál, který se tu o ně stará.

„Nikdy jsem nebyl proti rouškám, jen si myslím, že mají své místo a čas,“ uvedl prezident Spojených států poté, so opustil Bílý dům. Z minulosti jsou ovšem známé prezidentovy výroky, ve kterých se netajil s tím, že roušku nosit nebude, a dělal si legraci z demokratického prezidenstkého kandidáta Joe Bidena za to, že on roušku nosí.

Zdroj: BBC, seznam.cz

Články, které by tě mohly zajímat