Právě vysíláme

Rusko si „legálně“ přivlastňuje zahraniční patenty: Strýček Váňa nebo Idea

30. března 2022 12:10
Rusko si „legálně“ přivlastňuje zahraniční patenty: Strýček Váňa nebo Idea

Rusko reaguje na odchod zahraničních společností ze země, přikročilo ke znárodnění zahraničních společností. Ruská vláda rozhodla o tom, že užívání patentů bez souhlasu vlastníků z nepřátelských zemí už nebude protiprávní.

Rusko plánuje zestátnění velkých zahraničních společností a přebrání zhruba osmi set padesáti uzavřených poboček McDonald’s. Starosta Moskvy Sergej Sobjanin uvedl, že by nahrazení celosvětově oblíbeného McDonalds’s ruským Strýčkem Váňou nemělo trvat déle než rok a úřady na to vyčlení 500 milionů rublů, tedy cca 114 milionů korun. Nabízené výrobky pak mají být čistě ruské a restaurace má i pomoct zachovat řadu pracovních míst.

Sobjanin díle uvedl, že 99 % jídla pro americké rychlé občerstvení dodávaly ruské firmy. Nyní budou úřady požádány, aby stejný personální potenciál využily i pro ruskou verzi fastfoodu.

Zveřejněné logo Strýčka Váni se velmi podobá logu McDonald’s, nese červeno-žluté barvy a podobný znak. Na jasně červeném pozadí se vyjímá žluté písmeno B, které v azbuce označuje písmeno V a odkazuje se tak právě k Váňovi.

McDonald’s je jednou z mnoha světových značek, co se po útoku na Ukrajinu rozhodla odejít z ruského trhu. Stejně tak učinil například Apple, Samsung, Netflix, Coca–Cola či Starbucks.

Rusové se také snaží nahradit švédský nábytkářský dům Ikea. Kvůli totální invazi Ruska na Ukrajinu oznámila švédská korporace Ikea, že zavírá své obchody na území agresora. Rusové začali skupovat veškeré zboží, které byly v těchto obchodech ještě dostupné, a někteří se nemohli podělit ani o hrnec.

Místo zahraniční sítě se Rusové rozhodli vytvořit vlastní. Designérské studio z Petrohradu Luxorta – Service následně podalo u Rospatent žádost o registraci ochranné známky Idea. Logo se opět neliší a je téměř totožné jako logo zahraniční společnosti Ikea. Zakladatel designového studia tvrdí, že nábytek do Ikea dodal, ale nedostal za něj zaplaceno, což nyní znamená, že „vezme věci do svých rukou“.

Články, které by tě mohly zajímat