Právě vysíláme

Rusko vypnulo Instagram. Video ubrečené influencerky se stalo virálním hitem

14. března 2022 14:48
Rusko vypnulo Instagram. Video ubrečené influencerky se stalo virálním hitem

Rusko omezilo přístup k sociální síti Instagram, kterou provozuje americká společnost Meta Platforms. Podle úřadu se po síti šíří materiály obsahující výzvy k násilným činům proti ruským občanům. Sociální síť v Rusku používalo přibližně 80 milionů lidí.

Instagram je velmi populární mezi ruskou mládeží, pro mnoho ruských malých a středních podniků i umělců či řemeslníků se navíc stal klíčovým nástrojem pro internetový prodej, napsala agentura AFP.

Ruská prokuratura k omezení přístupu na Instagram vyzvala po zprávě agentury Reuters, podle které společnost Meta umožní uživatelům v některých zemích vyzývat k násilí proti ruským vojákům v souvislosti s invazí na Ukrajinu. Prokuratura také požádala soud, aby označil firmu Meta za extremistickou organizaci.

Ruský regulátor médií Roskomnadzor už minulý týden zablokoval přístup k sociální síti Facebook, kterou rovněž provozuje Meta. Opatření zdůvodnil tím, že tato síť diskriminuje ruská média. Zároveň Roskomnadzor vyzval uživatele instagramu, aby přesunuli své fotografie a videa, a navrhl jim, aby přešli na ruské konkurenční sociální platformy.

Influenceři pláčou

Vypnutí oblíbeného instagramu se dotklo především influencerů, kteří platformu využívali jako hlavní zdroj příjmu. Svět obletělo video jedné ruské bloggerky, která se po vypnutí sociální sítě zhroutila.

Blogeři, živnostníci a malé podniky v Rusku, kteří se na platformu spoléhali nebo na ni byli závislí se snaží fanoušky převést na konkurenční platformy. Podle zpravodajského webu Washington Post se influenceři o víkendu snažili informovat své sledující, na které jiné platformě je najdou. V posledních příspěvcích uvedli, že budou používat ruskou aplikaci VK nebo Telegram.

Články, které by tě mohly zajímat