Právě vysíláme

S nasazenou rouškou jsou muži atraktivnější, zjistili vědci. Která je nejvíc sexy?

19. ledna 2022 14:10
S nasazenou rouškou jsou muži atraktivnější, zjistili vědci. Která je nejvíc sexy?

Už skoro dva roky žijeme s rouškami a bez nich skoro až nevyjdeme z domu. A pozor, lidé s nasazenou rouškou jsou prý už daleko atraktivnější.

Před začátkem pandemie patřily roušky jen lékařům a turistům z Asie. Nyní je to běžná součást našich životů. Vědci navíc pomocí průzkumu přišli na to, že lidé se zakrytými ústy a nosem jsou pro druhé mnohem přitažlivější.

Za studií publikovanou v britském odborném časopisu stojí psycholog Michael Lewis. Ten společně se svými kolegy zjistil, že roušky po dvou letech pandemie už při seznamování nepůsobí negativním dojmem, ale naopak zvyšují na atraktivitě. Dost také záleží na tom, jaký typ roušky má daný člověk nasazenou.

Vědci požádali 43 žen, aby posoudili na škále od 1 do 10 muže na fotografiích. Někteří z nich pak měli nasazenou roušku, někteří si schovávali ústa pomocí černé knihy a někdo neměl vůbec nic. Ženy pak hodnotily muže s nasazenou rouškou jako výrazně přitažlivější než muže bez ní. Nejlepší hodnocení pak dostali ti, co měli nasazenou modrou chirurgickou roušku. „Naše zjištění může souviset s tím, že si chirurgické roušky spojujeme s lékaři. K lidem v pomáhajících profesích chováme důvěru a modrá rouška může být signálem ujištění. Když jsme přitom podobný experiment zkoušeli před pandemií, vnímali respondenti člověka s rouškou jako někoho, komu by se raději vyhnuli,“ řekl Lewis. Zároveň však připustil, že na atraktivitě lidí s rouškou může pomoct i to, že se při seznamování upřednostňuje pozornost na oči.

Články, které by tě mohly zajímat