Právě vysíláme

S úderem půlnoci začne sčítání lidu. Jak bude probíhat?

26. března 2021 9:10
S úderem půlnoci začne sčítání lidu. Jak bude probíhat?

Po deseti letech začne o půlnoci z pátku na sobotu v České republice sčítání lidu. V první fázi se do něj budou moci zapojit lidé pouze prostřednictvím elektronického formuláře, od 17. dubna pak ti, kteří se nesečtou online, budou moci vypsat papírový tiskopis.

Sčítání je povinné pro všechny obyvatele České republiky, kterých je kolem 10,7 milionu. Oproti dřívějším sčítáním lidé nebudou muset vyplňovat ve formulářích tolik údajů. „Průměrná doba vyplnění je 15 minut. Počítáme, že v průměru připadne deset minut na bytovou část a pět minut na osobu. Záleží na tom, kolik otázek vyplňujete,“ uvedl šéf Českého statistického úřadu Marek Rojíček.

Do elektronického formuláře se lidé přihlásí číslem občanského průkazu či pasu, přes bankovní nebo elektronickou identitu či přes datovou schránku. Zapsat mohou údaje i za další členy domácnost i své blízké, kteří nemají přístup k internetu.

Elektronicky bude možné formuláře vyplnit a odeslat do 9. dubna, od 17. dubna pak ti, kteří se nesečetli on-line, budou muset vyplnit papírový tiskopis. Ten bude k dispozici na většině pošt či ho doručí sčítací komisaři. Nejzazší datum jeho odevzdání je 11. května.

Údaje o bytu se zapisují za celou domácnost. Dotazy se týkají výměry bytu, počtu místností či patra. Statistici zjišťují, zda má bydlení plynovou přípojku či kuchyň, nebo kuchyňský kout. V části o osobách se zadává obvyklé bydliště i bydliště po narození, zaměstnání, škola či dojíždění. Uvedení víry a národnosti je nepovinné.

Formulář bude na webu www.scitani.cz či v mobilní aplikaci Sčítání21, kterou si bude možné stáhnout. Elektronický dotazník bude vedle češtiny ještě v angličtině, němčině, polštině, ruštině, romštině, ukrajinštině a vietnamštině. Dotazy v češtině, angličtině a ruštině zodpoví pracovníci na linkách 840 30 40 50 a 253 253 683. K dispozici je i chatbot či živý chat s operátorem.

Nahrávání ... Nahrávání ...

Zdroj: ČTK, ShutterStock

Články, které by tě mohly zajímat