Právě vysíláme

Šance pro ochrnuté pacienty, výzkumníci rozchodili myš s poraněnou míchou

24. ledna 2021 9:10
Šance pro ochrnuté pacienty, výzkumníci rozchodili myš s poraněnou míchou

Výzkumníkům v Německu se povedlo znovu postavit na nohy myš s poraněnou míchou. V rámci nové studie jí vstříkl signální protein do mozku, který stimuloval její nervové buňky k regeneraci.

Poranění míchy je nejčastější příčinou ochrnutí končetin. Lékaři se již léta snaží najít lék, kterým by lidem s takovou diagnózou pomohli opět vstát na nohy, doposud se to však podařilo pouze v několika případech.

Na správné cestě by nyní mohl být tým výzkumníků z Německa, který se vydal jinou cestou než jeho mnozí kolegové a rozhodl se opravit poškozené axony, tedy poškozená nervová vlákna, opravit proteinem. Ten poté vstříkl do mozku myši, které přerušené buňky dorostly a ona po pár týdnech začala opět chodit.

Nyní vědci zkoumají, zda má protein u myší stejně pozitivní účinky i po několika týdnech. Jak uvedl německý expert Fischer, bude to „důležité vědět pro případné budoucí použití u lidí“.

Rozchodit zvířata s poraněnou míchou se v minulosti povedlo již několikrát. Například v roce 2016 švýcarští vědci pomohli opici, která nemohla hýbat pravou zadní nohou. Implantovali jí přístroj, kterým poraněnou míchu obešli. Ve stejném roce se podařilo rozpohybovat pomocí robotické asistované rehabilitace a elektrochemické stimulaci míchy zadní nohy krysy.

Zdroj: Novinky, ShutterStock

Články, které by tě mohly zajímat