Právě vysíláme

Senior po pádu na náledí upadl do bezvědomí. Tři kluci z Ústí nad Labem se vrhli do boje o záchranu jeho života

15. ledna 2021 18:06
Senior po pádu na náledí upadl do bezvědomí. Tři kluci z Ústí nad Labem se vrhli do boje o záchranu jeho života

V odpoledních hodinách v úterý 12. ledna 2021 v Ústí nad Labem – Brná, v ulici Jasmínova došlo k pádu seniora, který odklízel sníh na ulici. Jeho pád byl způsoben náhlou zástavou oběhu. Jediná šance u osob postižených náhlou zástavou srdce je okamžitá kardiopulmonální resuscitace. Shodou okolností procházelo touto ulicí několik chlapců.

Petr Bureš, Vít Harvan, oba žáci sedmé třídy ZŠ Palachova a Pavel Hrdý, student 1. ročníku VOŠZ a SZŠ Ústí nad Labem prokázali v tento okamžik nejen významnou rozhodnost, ale též statečnost.

Podle vyjádření zdravotnického operačního střediska, kde probíhala s chlapci prostřednictvím tísňové linky 155 tzv. telefonicky asistovaná neodkladná resuscitace, ale i podle vyjádření lékařské posádky prokázali svým konáním a poskytováním laické první pomoci, kardiopulmonální resuscitace, i přes veškeré nepříznivé podmínky na místě této události (mráz, sníh, krev, vyzvracený žaludeční obsah) velmi vysokou míru profesionality a významně se podíleli na záchraně tohoto muže.

Chlapci viděli muže upadnout na chodníku před domem při uklízení sněhu. Senior ale zůstal ležet a nehýbal se a kluci mu hned přispěchali na pomoc. Zavolali na linku 155, zaklonili muži hlavu, aby uvolnili dýchací cesty a pustili se do masáže srdce.

Velké uznání nad jejich počínáním vyslovili i profesionální záchranáři, kteří posléze na místo dorazili. O události informovali také vedení škol, kam chlapci chodí.

 

 

Podle Ústeckého deníku, který o celé věci informoval, i přes veškerou snahu chlapců i lékařů muž po převozu do nemocnice bohužel zemřel na následky komplikací.

Zdroj: www.zzsuk.cz, ustecky.denik.cz

Články, které by tě mohly zajímat