Právě vysíláme

Senioři mohou být za volantem nebezpeční! Proč?

24. září 2019 14:54
Senioři mohou být za volantem nebezpeční! Proč?

Statistiky hovoří jasně, nejnebezpečnějšími účastníky silničního provozu jsou mladí řidiči. Hned za nimi jsou ovšem senioři. Proč právě oni?

Odborníci uvádí, že zhoršení řidičských schopností přichází kolem čtyřiašedesátého roku života a největší rozdíly ve schopnosti řešit nenadálé situace na silnici přichází po dosažení 75 let. V tomto věku jsou sice řidiči senioři oproti mladým řidičům klidnější a opatrnější, ale často naopak neodhadnou míru a v provozu jsou svou až příliš pomalou jízdou spíše překážkou. Jejich jízdu také navíc ovlivňuje psychické zdraví a důchodci často řídí i pod vlivy nejrůznějších léků, které jim sice pomáhají se zdravotním stavem, ale mohou lehce otupovat smysly. Senioři také mají tendence zmatkovat a na nečekané situaci reagují příliš zbrkle.

Co s tím? První krok musí udělat rodina daného seniora. Pokud ví, že jejich maminka, či dědeček by už kvůli svému neměli řídit, je nejlepší volbou si o tom s nimi promluvit, vysvětlit jim všechna rizika a případně je na důležitá místa autem odvézt.

O seniory se musí postarat i jejich lékař. Podle zákona musí řidič senior absolvovat první povinnou lékařskou prohlídku ve svých 65 letech. Další v 68 letech a poté každé dva roky. Praktický lékař vystaví vyšetřenému Potvrzení o zdravotní způsobilosti a schopnosti řídit.

 

Projekt Dopravní jednička je realizován za přispění finančních prostředků z fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů

Články, které by tě mohly zajímat