Právě vysíláme

Serena Williams oznámila konec kariéry, chce se věnovat rodině

10. srpna 2022 12:10
Serena Williams oznámila konec kariéry, chce se věnovat rodině

Éra Sereny Williams je zřejmě u konce. Tenistka oznámila, že se konec její kariéry nezadržitelně blíží. Na kurtu ji zřejmě naposled uvidíme na US Open, které se hraje na konci srpna. Důvod je jasný – rozšíření rodiny.

Serena Williams brzy oslaví jednačtyřicet let, i přes svůj věk však stále patří mezi nejobávanější tenistky světa. O konci její kariéry se spekulovalo už dlouho, ať už vzhledem k věku nebo tomu, že se stala maminkou. Až nyní se však zdá, že se Williams skutečně chystá opustit svět WTA, minimálně tedy jako aktivní hráčka. Napovídalo tomu spousta indicií. Od roku 2021 se tenistka zúčastnila například pouze šesti turnajů.

„Nikdy jsem si nechtěla vybírat mezi tenisem a rodinou. Nemyslím si, že je to fér. Kdybych byla muž, nikdy bych tohle nemusela psát, protože bych hrála a vyhrávala dál, zatímco by moje žena mezitím fyzicky rozšiřovala naši rodinu,“ uvedla pro Vogue s tím, že i navzdory tomu miluje býti ženou. Její dcera Olympia by si však přála sestřičku a Williams už tikají biologické hodiny.

Tenistka dlouho nechtěla o konci kariéry slyšet. „Nikdy se mi nelíbilo slovo důchod,“ uvedla. A ani nyní svůj odchod ze sportovního světa důchodem nazývat nehodlá. Naopak se rozhodla používat slovo „vývoj“. Připomněla, že tenis opustilo v posledních letech více tenistek, které posléze pocítily velkou úlevu. V březnu například teprve šestadvacetiletá Ashleigh Barty, která byla v té době na vrcholu žebříčku WTA.

Williams naznačila, že jejím posledním turnajem bude zřejmě US Open, které se hraje na konci srpna. Ráda by překonala rekordní čtyřiadvacátý grandslamový titul, hnát se za ním ale nebude. „Pokud se dostanu do finále, budu na to určitě myslet. Ale jen to, že se mi Grandslam podařilo vyhrát třiadvacetkrát, je mimořádné. Jestliže si mám vybrat mezi budováním své tenisové kariéry a rodiny, volím to druhé.“

Články, které by tě mohly zajímat