Právě vysíláme

Serena Williams se loučila s kariérou, vypadla ve 3. kole US Open

3. září 2022 13:00
Serena Williams se loučila s kariérou, vypadla ve 3. kole US Open

Ačkoliv konec kariéry zcela nepotvrdila, tenisový turnaj US Open byl pro Serenu Williams z velké pravděpodobnosti posledním v kariéře. To značilo i loučení na kurtu, kdy po porážce ve 3. kole hvězdná tenistka neuhlídala slzy, ze dvorce navíc odcházela za doprovodu písně The Best od Tiny Turner.

Vítězka třiadvaceti grandslamových titulů z dvouhry Serena Williams sehrála zřejmě poslední utkání v tenisové kariéře. Čtyřicetiletá americká hvězda prohrála ve 3. kole US Open s Australankou Ajlou Tomljanovic 5:7, 7:6, 1:6 a turnaj v New Yorku, který pojala jako rozlučku, pro ni skončil.

Williams naznačila konec kariéry v zářijovém vydání magazínu Vogue, během turnaje ho ale zcela nepotvrdila. „Jestli se někdy vrátím? Nemyslím si, ale nikdy neříkej nikdy,“ uvedla během pozápasového rozhovoru na kurtu, během kterého v slzách děkovala rodičům, sestře Venus a fanouškům. Později na tiskové konferenci ohledně budoucnosti žertovala: „Vždy jsem milovala Austrálii,“ řekla směrem k zemi, kde se v lednu koná další grandslamový turnaj.

Přestože Williams odvrátila v závěru pět mečbolů a vysloužila si potlesk vestoje, ten šestý byl po třech hodinách a sedmi minutách definitivní. „V první řadě mi to je strašně líto. Miluju Serenu stejně jako vy. Sledovala jsem ji jako malá holka a nevěřila jsem, že proti ní budu někdy hrát. Je největší hráčkou v historii našeho sportu. Ukazuje, že se dají v životě uskutečnit všechny sny,“ řekla Tomljanovic.

Při cestě z kurtu Williams vyprovázela skladba Tiny Turner – The Best. „Je zřejmé, že jsem stále schopná. Chce to ale mnohem víc. Jsem připravená být mámou a prozkoumat jinou verzi Sereny. Mám před sebou zářivou budoucnost,“ dodala Williams.

Serena Williams jako zdroj inspirace

Loučení Sereny Williams s tenisovou kariérou na US Open přitáhlo obrovskou pozornost nejen mezi hráči a fanoušky bílého sportu. „Sereno, jsi doslova ta nejlepší na kurtu i mimo něj. Děkuji ti, že jsi nás všechny inspirovala k tomu, abychom si šli za svými sny,“ vzkázal legendární golfista Tiger Woods.

Třiadvacetinásobný olympijský vítěz v plavání Michael Phelps vyzdvihl, že Williams nezměnila jen tenis. „Její tenisové úspěchy mluví samy za sebe, ale jedna z věcí, které na ní obdivuju, je to, že se prostě nikdy nevzdává. Na kurtu i mimo něj, její vůle, síla a odhodlání. Nikdy to nepoloží. Je pro nás všechny skvělým příkladem,“ uvedl.

S gratulací se připojila také bývalá první dáma USA Michelle Obama. „Měli jsme to štěstí, že jsme mohli sledovat, jak se z mladé dívky z Comptonu stala jedna z nejlepších sportovkyň historie. Jsem na tebe pyšná, moje přítelkyně, a nemůžu se dočkat, jak budeš svým nadáním dál ovlivňovat životy,“ napsala.

Na její odkaz je hrdá i další tenisová legenda Billie Jean King. „Její neuvěřitelná kariéra se zapsala do tenisové historie. A přitom její největší přínos možná teprve přijde. Díky Sereno Williams. Tvoje cesta pokračuje,“ vzkázala.

Zdroj: ČTK, redakce

Články, které by tě mohly zajímat