Právě vysíláme

Seriál vs. realita! Podívejte se, jak vypadaly skutečné osoby z ČERNOBYLU

5. června 2019 13:10
Seriál vs. realita! Podívejte se, jak vypadaly skutečné osoby z ČERNOBYLU

Seriál Černobyl patří momentálně mezi obrovský seriálový hit. Minisérie, jenž pojednává o skutečné jaderné katastrofě, sklidila u diváků velký úspěch. Přesně totiž odhaluje celou hrůzu, která po výbuchu v elektrárně Černobyl nastala.

26. dubna 1986 došlo v Černobylské jaderné elektrárně na severu Ukrajiny k explozi reaktoru a nastala tak nejhorší jaderná katastrofa v dějinách lidstva. Velká míra radiace se rozšířila do okolí a do atmosféry se uvolnil radioaktivní mrak, který postupoval západní částí Sovětského svazuVýchodní Evropou a Skandinávií.

Výbuch reaktoru připravil o život dva zaměstnance Černobylu a u 134 přítomných pracovníků a hasičů se objevily příznaky nemoci z ozáření, na kterou o několik dní později zemřelo 28 lidí. Tehdejší komunistická propaganda se snažila katastrofu ututlat, případně bagatelizovat. Tragédie zaviněná nekompetentními pracovníky však zničila život a zdraví milionům lidí. Dodnes ostatně nemůžeme stanovit přesný počet obětí.

Pětidílná minisérie z koprodukce společností HBO a Sky příběh o Černobylu rekonstruuje a drží se přesných faktů. Postavy v seriálu znázorňují skutečné osoby a jedinou fiktivní rolí je fyzička Ulana Khomyukova.

Výběr herců se tvůrcům povedl. Řada z nich je totiž velmi podobná osobě, kterou hraje. Server BoredPanda.com zveřejnil fotografie skutečných osob, které před 33 lety v případu Černobyl figurovaly a srovnal je s jejich představiteli. Pokud tedy chcete vědět, jak skutečně vypadal fyzik Valery Legasov či hasič Vasily Ignatenko, podívejte se do naší galerie.

 

Zdroj: BoredPanda

Články, které by tě mohly zajímat